eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megvédenék a gyerekeket a közösségi oldalak veszélyeitől

A gyermekek és személyes adataik védelmére hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság a most közzétett tanulmányában, amelyből kiderül: egyre több tizennyolc éven aluli fiatal regisztrál valamelyik közösségi oldalra, és teszi publikussá az elérhetőségeit.

Hamarosan felülvizsgálja az Európai Bizottság a közösségi oldalak biztonságos használatának alapelveiről szóló irányelvet, amelyhez hasznos adalékként szolgálhat az a felmérés, amely a fiatalok internetezési szokásait tanulmányozta.

A testület által bemutatott tanulmány szerint a 13 és 16 év közötti korosztály 77 százaléka jelen van valamelyik közösségi oldalon, negyedük pedig bárki számára hozzáférhetővé is teszi az adatait.

A 9 és 12 év közötti korcsoportba tartozó gyermekek 38 százaléka regisztrált már valamelyik közösségi oldalra. Utóbbiak 15 százalékának száznál is több ismerőse van. A magyar gyermekek esetében ez az arány 45 százalék, a legmagasabb az EU-ban.

Az adat azért is szembeötlő, mert Magyarország épp hogy az uniós átlag fölött van a közösségi oldalak használata tekintetében: Szlovéniában, Csehországban, Dániában és Nagy-Britanniában sokkal népszerűbbek ezek a lapok.

A testület alelnöke szerint egyre több gyerek internetezik, de nagy részük nem gondoskodik a megfelelő netes védelemről. Neelie Kroes - felidézve a közösségi oldalakat üzemeltető cégekkel 2009-ben kötött egyezményt - felszólította a vállalkozásokat arra, hogy a 18 éven aluliak profilját csak azok számára tegyék elérhetővé, akikhez az érintettek kifejezetten hozzájárultak, valamint arra is, hogy a nemzetközi keresőoldalak találati listáiban se jelenjenek meg ezek az adatlapok.

A Luxemburgban megkötött egyezményben emellett még több gyermekvédelmi intézkedést is vállaltak a nagyobb üzemeltetők, a dokumentumot viszont - mint azt a bizottság hétfői közleménye is megemlíti - több nagy közösségi oldal, így a magyar iWiW, és a myVIP üzemeltetői sem írták alá. Neelie Kroes szerint viszont ezt minél előbb meg kell tenniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×