INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Komoly felajánlások az új csernobili szarkofághoz

InfoRádió / MTI
Oroszország 45 millió, Franciaország pedig 47 millió eurót ajánlott fel a csernobili atomerőmű felrobbant reaktora köré tervezett új betonszarkofág megépítéséhez kedden azon a csúcstalálkozón, amely Kijevben nyílt meg a katasztrófa 25. évfordulóján.

A csernobili katasztrófa "mély sebet hagyott, amellyel (Ukrajnának) még sok éven át együtt kell élnie" - mondta a csúcsszintű donorkonferenciát megnyitó beszédében Viktor Janukovics ukrán elnök. Egyúttal köszönetet mondott a nemzetközi közösségnek, "amiért nem hagyja Ukrajnát magára ezzel a problémával". Janukovics emlékeztetett rá, hogy a katasztrófa okozta problémák felszámolására Ukrajna éveken át állami költségvetésének 8-10 százalékát volt kénytelen fordítani, s az elszenvedett károk dollárszázmilliárdokra rúgnak.

A francia felajánlást Francois Fillon miniszterelnök, a konferencia társelnöke jelentette be, míg orosz részről Mihail Zurabov, az elnök ukrajnai gazdasági kapcsolatokért felelős különmegbízottja ismertette Moszkva két környezetbiztonsági projekt megvalósítására szóló adományát.

Az Európai Bizottság 110 millió euróval járul hozzá az új szarkofág megépítéséhez - közölte még hétfőn az ukrán fővárosban José Manuel Barroso bizottsági elnök.

Fillon, aki a G8-as országcsoport nevében látja el a csúcstalálkozó társelnöki feladatait, beszédében kijelentette: "nincs jogunk Csernobilt elfelejteni". Kitért az idén március 11-én bekövetkezett fukusimai nukleáris balesetre, s hangsúlyozta, hogy a történteknek "hatalmas tétjük" van. "Minden eddiginél nagyobb a felelősségünk abban, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket az ilyen katasztrófák következményeinek felszámolásában, és felkészüljünk a jövőre" - mondta.

Az eseményen részt vesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, s délután felszólal Schmitt Pál magyar köztársasági elnök is. Majd a konferencia zárásaként a katasztrófában érintett országok állam- és kormányfői várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el az atomenergia biztonságos és innovatív felhasználásáról.

A Kijevtől mintegy 100 kilométerre fekvő csernobili nukleáris erőmű négyes reaktora 1986. április 26-án robbant fel, radioaktív szennyezést kibocsátva Európa nagy részére, mindenekelőtt az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnára, Fehéroroszországra és Oroszországra. A katasztrófa következtében 10 napig égett a nukleáris fűtőanyag, több mint 200 hirosimai bomba hatásával egyenértékű radioaktív részecskét lövellve a légkörbe.

Az ukrán vezetés reméli, hogy a keddi konferencián legkevesebb félmilliárd euró értékben tesznek majd felajánlásokat a sérült 4-es reaktort borító újabb szarkofág felépítéséhez. A 29 ezer tonnásra tervezett védőernyő az évszázad végéig garantálja a környezet biztonságát Kijev szerint. Az építkezés 1,6 milliárd eurós költségvetéséből nagyjából 740 millió euró (mintegy 200 milliárd forint) hiányzik.

A címlapról ajánljuk