eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

OPEC: nem tükrözi a piaci realitásokat a magas olajár

Az olajpiacon megfelelő a kínálat és az olaj ára nem tükrözi a valós kereslet-kínálati viszonyokat - közölte az olajtermelő országokat tömörítő szervezet, az OPEC a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi gyűlésének résztvevőinek címzett közleményben.

A szervezet kutatási részlegének vezetője, Hasszan Kabazard a közleményben úgy fogalmaz: a nem OPEC-tagállamok 2011-ben 400 ezer hordóval bővíthetik napi olajkitermelésüket és a fejlett, OECD-tagállamok mintegy 58 napra elegendő készlettel rendelkeznek, többel, mint a normálisnak ítélt 53 napos tartalék. Összességében a világ olajkészlete megfelelően nagy és semmi sem indokolja a jelenleg érvényes magas árakat - tette hozzá.

A közleményen arról tájékoztat az OPEC, hogy az OPEC-tagállamok által kitermelt olaj világpiaci kereslete a második negyedévben eddig elmaradt a termelés szintjétől, így tovább nőhetnek a készletek. De továbbra is jelentős bizonytalanság van a kereslet pályáját illetően a japán természeti katasztrófa és a magas árak hatása miatt - fogalmaz Kabazard.

A közlemény szerint az OPEC kész lépéseket tenni az olajár stabilitásának megerősítésére. "Az OPEC továbbra is teljesíti hosszú távú célkitűzését, hogy a nyersolaj ára igazságos és méltányos maradjon" - írja az OPEC közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×