INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

OPEC: nem tükrözi a piaci realitásokat a magas olajár

InfoRádió / MTI
Az olajpiacon megfelelő a kínálat és az olaj ára nem tükrözi a valós kereslet-kínálati viszonyokat - közölte az olajtermelő országokat tömörítő szervezet, az OPEC a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi gyűlésének résztvevőinek címzett közleményben.

A szervezet kutatási részlegének vezetője, Hasszan Kabazard a közleményben úgy fogalmaz: a nem OPEC-tagállamok 2011-ben 400 ezer hordóval bővíthetik napi olajkitermelésüket és a fejlett, OECD-tagállamok mintegy 58 napra elegendő készlettel rendelkeznek, többel, mint a normálisnak ítélt 53 napos tartalék. Összességében a világ olajkészlete megfelelően nagy és semmi sem indokolja a jelenleg érvényes magas árakat - tette hozzá.

A közleményen arról tájékoztat az OPEC, hogy az OPEC-tagállamok által kitermelt olaj világpiaci kereslete a második negyedévben eddig elmaradt a termelés szintjétől, így tovább nőhetnek a készletek. De továbbra is jelentős bizonytalanság van a kereslet pályáját illetően a japán természeti katasztrófa és a magas árak hatása miatt - fogalmaz Kabazard.

A közlemény szerint az OPEC kész lépéseket tenni az olajár stabilitásának megerősítésére. "Az OPEC továbbra is teljesíti hosszú távú célkitűzését, hogy a nyersolaj ára igazságos és méltányos maradjon" - írja az OPEC közleményében.

A címlapról ajánljuk