INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Románia engedélyt kér az EU-tól az üzemanyagárak ideiglenes befagyasztására

InfoRádió / MTI
Románia engedélyt kér az Európai Unió versenyhivatalától, hogy ideiglenesen befagyassza az üzemanyagárakat - jelentette ki Neményi József, a romániai versenytanács tagja.

A szakember az Új Magyar Szó című napilapnak elmondta, hogy erről a román kormány legutóbbi ülésén született döntés. Neményi szerint az üzemanyagár befagyasztása három hónaptól hat hónapig tarthatna. Brüsszel engedélyére azért van szükség, mert a piaci verseny korlátozása az egyik legfontosabb uniós alapelvvel ütközik. Rendkívüli helyzetben azonban a tagállamok ideiglenesen mentesülhetnek a legfontosabb alapelvek betartásának kötelezettsége alól.

Neményi szerint Románia azért hivatkozhat rendkívüli helyzetre, mert az országban magas az infláció. A román országos statisztikai hivatal legutóbbi kimutatása szerint az év első három hónapjában az infláció éves szinten meghaladta a nyolc százalékot, ami az elmúlt két és fél évben a legmagasabb érték. A lap szerint a romániai olajtársaságok közül az osztrák OMV tulajdonában lévő Petrom már jelezte, hogy egyetért az árbefagyasztással, de csak akkor, ha ebbe a konkurens cégek is beleegyeznek.

Bogdan Chiritoiu, a román versenytanács elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a döntés meghozatala előtt meg kell vizsgálniuk, egyáltalán alkalmazható-e még az a jogszabály, amely lehetővé teszi bizonyos ágazatokban az ideiglenes árbefagyasztást rendkívüli helyzet esetén. Chiritoiu szerint ez a jogszabály Románia 2007-es uniós csatlakozása előtti időszakból van hatályban, és azt kell megvizsgálni, hogy az integráció nyomán alkalmazható-e még.

Az üzemanyagár befagyasztásáról azonban a román politikusok véleménye is megoszlik. Theodor Stolojan, a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) első alelnöke pénteken kijelentette, hogy véleménye szerint a kormány nem tudja elfogadhatóan megindokolni az üzemanyagárak befagyasztását, és egyelőre nem léteznek valós indokok ilyen döntés meghozatalához.

Romániában a prémium benzin ára a napokban meghaladta a pszichológiai küszöbnek tekintett hat lejt (290 forint). Az év eleje óta a benzin literenkénti ára 5,4 százalékkal nőtt, a gázolaj pedig 8,7 százalékkal kerül többe.

A címlapról ajánljuk