eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Lemondásra szólították fel a jemeni elnököt a Perzsa-öböl menti arab országok

Lemondásra szólították fel a jemeni elnököt a Perzsa-öböl menti arab országok. Az Öböl menti Együttműködési Tanács az ország politikai válságának megoldása érdekében azt kéri a 32 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Szálehtől, hogy adja át a hatalmat egyik alelnökének.

A testület tagállamai - Bahrein, Katar, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek - külügyminiszteri szintű találkozót tartottak a szaúdi fővárosban, Rijádban. Diplomáciai források szerint a találkozón újabb rendezési tervet terjesztettek elő. Ha a jelenlegi államfő kész lenne lemondani, akkor cserébe mentesülne minden esetleges felelősségre vonás alól.

Az elképzelés szerint ezután átmeneti időre nemzeti egységkormány alakulna az ellenzék vezetésével, kidolgoznák az új alkotmányt, és választásokat tartanának. Ali Abdálláh Száleh elnök korábban többször hangsúlyozta: nem hajlandó lemondani. A jemeni fővárosban szombaton az ellenzék több tízezer híve vonult az utcára, elutasítva az Öböl menti országok közvetítését.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×