eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Nem ütközik uniós jogszabályba a magyar kormány terve

Nincs uniós jogszabályi akadálya a magyar kormány tervének, amely szerint a kabinet hozzányúlna a stratégiai gáztartalékokhoz annak érdekében, hogy átmenetileg kivédje a magas importárakat - közölte az InfoRádióval az energiaügyi biztos szóvivője.

Nem ütközik európai uniós jogszabályokba a magyar kormány energiapiaci terve, amellyel a magas importárakat kívánja ideiglenesen kivédeni. Az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja az InfoRádiónak azt mondta: a tagországok szabadon rendelkezhetnek a saját stratégiai tartalékaikkal, az egyetlen megkötés, hogy a bármilyen jellegű beavatkozás után is maradni kell harminc napra elegendő földgázkészletnek.

A kormány bejelentette, hogy döntést hozott a gázellátási rendszer megváltoztatásáról. A nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön megjelent rendelete szerint július 1-jétől a biztonsági földgázkészlet 1,2 milliárd köbméter helyett 915 millió köbméter lesz a 2012 június végéig tartó gázévben. A nagykereskedők 85 millió köbmétert vásárolhatnak meg a piaci olcsóbban, a többit pedig a távfűtő cégek kapják meg.

A döntés után több szakértő azt mondta, hogy a kormány piacot torzító magatartással befolyásolja az árakat, ami szerintük szabályellenes.

Hanganyag: Nagy Tamás (Brüsszel)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×