INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Ezért demonstrálnak az európai szakszervezetek Magyarországon

InfoRádió / MTI
A fiatalok munkához juttatását, euróövezeti kötvények kibocsátását, valamint növekedést támogató alapok létrehozását javasolja John Monks, az Európai Szakszervezetet Szövetségének (ETUC) elnöke.

A szombati szakszervezeti tüntetést megelőzően az MTI-nek adott interjúban John Monks elmondta: az európai gazdasági és pénzügyminiszterek pénteken és szombaton találkoznak Gödöllőn, ahol a közös gazdasági kormányzás megerősítéséről tárgyalnak, s a szakszervezetek "szeretnék világossá tenni, hogy ez nemcsak az erősebb kormányzásról szól, hanem az európai szociális államok fennmaradásáról". "Arról, hogy ne a munkások fizessék annak a válságnak a költségeit, amely a bankok miatt alakult ki" - mondta a szakszervezeti vezető.

Úgy vélte, nem igazságos a kilábalás jelenlegi módja: túl kevés teher van a pénzügyi intézményeken és túl sok azokon, akik nem képesek több terhet elviselni. Az üzenetünk az, hogy kevesebb megszorítás, több növekedés - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Monks abbéli reményének is hangot adott, hogy Portugália számára igazságos feltételeket szabnának a mentőcsomagban. "Ne olyanokat, amelyek tovább nehezítik kilábalását a válságból" - tette hozzá.

Elmondta: úgy látják, hogy Írország és Görögország esetében az EU intézkedései inkább hátráltatták a fejlődést, mintsem javítottak volna a helyzeten.

A világválságról szólva úgy fogalmazott: a dolgozók kétszer fizettek nagy terhet; először, amikor a bankokat kellett kimenteni, másodszor pedig a munkahelyek megszűnésével és az alacsonyabb bérekkel, illetve a szociális ellátó- és a nyugdíjrendszerek visszaszorításával. "Úgy látom, hogy nagyon súlyos válságban vagyunk és nehéz elfogadni, hogy a korábban kimentett bankok visszatértek a korábbi üzletmenethez és visszatértek a korábbi bónuszkifizetésekhez" - tette hozzá.

Monks elmondta, hogy több konkrét javaslattal is előállnak az ECOFIN résztvevőinek, ilyen például a pénzügyi tranzakciók megadóztatása. Egy kevés ebből származó bevétel sokat segítene a nehéz helyzetbe került kormányzatoknak - mondta, hozzátéve: eljött az eurókötvények ideje is. Úgy látják, hogy az EU ezzel a jövedelemforrással is segíthetne a bajba jutott országoknak.

Növekedést támogató alapokra van szükség, amelyek új iparágakat, új munkahelyek teremtését segíti elő, és végül a fiatal munkanélküliek munkához juttatására kellene programot kidolgozni - mondta a szakszervezeti vezető.

Monks szerint, ha a gazdasági és pénzügyminiszterek erről tárgyalnának "ahelyett, hogy a munkaköltségek lefaragásán dolgoznának", sokkal eredményesebb tárgyalás lehetne a hétvégén Budapesten.

A címlapról ajánljuk