eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Földrengés Japánban - lefújták cunamiriadót - videó

7,4-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét csütörtökön, a japán hatóságok szökőár-riadót hirdettek, amelyet másfél órával később visszavontak.

Az amerikai Geológiai Intézet szerint a rengés negyven kilométeres mélységben pattant ki, Honsú keleti partjainak közelében, Szendajtól 66 kilométerre keletre és 116 kilométerre Fukusimától. Az ott található atomerőműből evakuálták a munkásokat, maga az erőmű azonban nem szenvedett károkat.

A felszínhez közelebb kipattanó földrengések általában pusztítóbbak, mint a nagyobb mélységben bekövetkezők.

Az NHK japán televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a földmozgás következtében hét ember megsérült, közülük ketten súlyosan.

A rengés miatt még a 330 kilométerre fekvő Tokióban is egy percen keresztül rázkódtak az épületek. A keleti parton fekvő Icsinoszeki városában erősen megremegtek a házak, de súlyos károk nem keletkeztek. A rengés után azonnal megszűnt az áramszolgáltatás, a város sötétbe borult. A helyszíni beszámolók szerint az autóforgalom normális Icsinoszekiben, a kései óra ellenére az emberek az utcán gyülekeznek.

A BBC úgy tudja, hogy a riadó szerint egy-két méter magas hullámokat vető szökőárat vártak. A cunamiriadót ugyanarra a térségre adták ki, ahol a márciusi földrengés és szökőár pusztított. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szerint azonban a az egész óceánt érintő szökőártól nem kell tartani.

Az amerikai geológiai intézet szakértője, Paul Caruso geofizikus az AP-nek elmondta, hogy ez a márciusinak egyik utórengése volt, mert ugyanazon a helyen és mélységben parttant ki. Ez volt a legerősebb az ezernél több utórengés közül, amelyet március 11. óta mértek - kivéve egy még aznap, 7,9-es erősségűt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×