INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Földrengés Japánban - lefújták cunamiriadót - videó

InfoRádió / MTI
7,4-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét csütörtökön, a japán hatóságok szökőár-riadót hirdettek, amelyet másfél órával később visszavontak.

Az amerikai Geológiai Intézet szerint a rengés negyven kilométeres mélységben pattant ki, Honsú keleti partjainak közelében, Szendajtól 66 kilométerre keletre és 116 kilométerre Fukusimától. Az ott található atomerőműből evakuálták a munkásokat, maga az erőmű azonban nem szenvedett károkat.

A felszínhez közelebb kipattanó földrengések általában pusztítóbbak, mint a nagyobb mélységben bekövetkezők.

Az NHK japán televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a földmozgás következtében hét ember megsérült, közülük ketten súlyosan.

A rengés miatt még a 330 kilométerre fekvő Tokióban is egy percen keresztül rázkódtak az épületek. A keleti parton fekvő Icsinoszeki városában erősen megremegtek a házak, de súlyos károk nem keletkeztek. A rengés után azonnal megszűnt az áramszolgáltatás, a város sötétbe borult. A helyszíni beszámolók szerint az autóforgalom normális Icsinoszekiben, a kései óra ellenére az emberek az utcán gyülekeznek.

A BBC úgy tudja, hogy a riadó szerint egy-két méter magas hullámokat vető szökőárat vártak. A cunamiriadót ugyanarra a térségre adták ki, ahol a márciusi földrengés és szökőár pusztított. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szerint azonban a az egész óceánt érintő szökőártól nem kell tartani.

Az amerikai geológiai intézet szakértője, Paul Caruso geofizikus az AP-nek elmondta, hogy ez a márciusinak egyik utórengése volt, mert ugyanazon a helyen és mélységben parttant ki. Ez volt a legerősebb az ezernél több utórengés közül, amelyet március 11. óta mértek - kivéve egy még aznap, 7,9-es erősségűt.

A címlapról ajánljuk