eur:
394.73
usd:
370.57
bux:
65346.42
2024. április 19. péntek Emma

Oroszok vásárolják fel a kétségbeesett írek ingatlanjait

Orosz befektetők vásárolják fel a korábban Európában terjeszkedő ír ingatlantulajdonosok házait. Az Írországot sújtó pénzügyi válság nyomán a korábbi vételár töredékéért próbálnak szabadulni az írek ingatlanjaiktól, ami jól jön a készpénzzel fizető orosz középosztálynak.

Azokban az években, amikor Írországot a kelta tigrisként emlegették, a statisztikák szerint tíz közül egy ír polgárnak volt valamilyen külföldi ingatlanja. A pörgő gazdaság arra késztette az íreket, hogy jelzáloghiteleket vegyenek fel, és földet, második otthont vagy hétvégi nyaralót vásároljanak maguknak a Földközi-tenger partvidékén, Bulgáriában, a Fekete-tengernél, Budapesten, Floridában, vagy akár Paraguayban.

A hitelezési válság és az ingatlanbuborék kipukkadása nyomán azonban most szabadulni próbálnak az ingatlanoktól, amilyen gyorsan csak lehet.

Itt lépnek be a képbe a tehetősebb és középosztálybeli oroszok, akik biztonságban szeretnék tudni vagyonukat, és akik az írekkel szemben készpénzben is tudnak fizetni. "Most a készpénz a király. Az ír tulajdonosoknak készpénz kell, hogy kifizessék adósságaikat, az oroszok viszont külföldre akarják vinni a pénzüket" - mondja Ger Nunan, a korábban külföld ingatlanvásárlásokra specializálódott Extrasales ingatlanügynökség igazgatója. Az irodát naponta akár tíz, külföldi ingatlanától szabadulni vágyó ír is felhívja. Nemrég például egy olyan férfi jelentkezett, aki 900 ezer dollárért vásárolt földet Paraguayban, de most fél áron hajlandó lenne eladni.

Bulgáriában, a Napos-parton körülbelül tízezer ír kézben lévő ingatlan található - mondják az ügynökségnél. A Extrasalesnek a válság ellenére szerencséje van, mert továbbra is közvetíthet, igaz, most az írek az eladók és az oroszok a vevők. Hat orosz városban 26 ügynökük dolgozik, hogy vevőt találjon az ír ingatlanokra. "Az oroszok nem úgy vásárolnak, mint mi, nem vesznek fel hitelt, és hosszú távra fektetnek be" - mondta az ír ingatlancég igazgatója.

Akinek van pénze, az Írországban is jó boltot csinálhat - feltéve, ha kell neki az ottani ingatlan. Dublin szórakozónegyedében, a Temple Barban például a korábban 250 ezer eurót érő garzonlakások most 80 ezerért keresnek gazdát. Mindez jól példázza az ír ingatlanpiac összeomlását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×