eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem értik az emberek, mi a líbiai beavatkozás célja

Mérsékelt támogatást élvez az Egyesült Államok részvételével zajló líbiai katonai akció az amerikai lakosság körében a Pew Research Center friss felmérése szerint. Minden második megkérdezett úgy látja, nincs egyértelmű célja a hadműveletnek.

A líbiai akció megkezdését követően az amerikai lakosság jelentős része nem látja az Egyesült Államok és szövetségesei katonai beavatkozásának valódi célját. Az immáron a NATO által irányított hadműveletet a Pew Research Center felmérése szerint az amerikaiak 47 százaléka helyesli, 36 százaléka rossz döntésnek tartja. A megkérdezettek 17 százaléka nem tudott állást foglalni a kérdésben.

A francia, brit, kanadai, spanyol és dán vadászrepülőgépek bevetésével március 20-án indult hadműveletnek a válaszadók 50 százaléka nem látja a valódi célját, tízből csak közel négyen vélik úgy, hogy a katonai akciónak van értelme - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatás szerint az amerikaiak 46 százaléka látja úgy, hogy a szövetséges katonai beavatkozásnak Moammer Kadhafi hatalomból történő eltávolítására kell irányulni, míg 43 százalék úgy véli, a civil lakosság védelmére kell fókuszálni.

Bár véleményt formálnak a líbiai helyzetről, a Pew aktuális heti hírindexe szerint a médiafogyasztók még mindig sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a földrengés, cunami és nukleáris katasztrófa sújtotta Japánról szóló híreknek, mint bármi másnak.

Az amerikai sajtó március 21-e és 27-e közötti híradásainak 41 százaléka a líbiai akcióval foglalkozott, és csak 15 százalékos arányban adtak hírt a japán helyzetről. Ennek ellenére a kutatás során megkérdezettek 57 százaléka mondta, hogy a japán katasztrófáról szóló híreket követte a legalaposabban az adott héten, és csak 15 százalék szentelt ugyanilyen mértékű figyelmet Líbiának.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×