INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Hiába az olajkatasztrófa, a cégvezetők megkapták a nagy prémiumot

InfoRádió / MTI
Nagy prémiumokat kaptak annak a vállalatnak a vezetői, amely cég tavaly a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkitörés egyik fő okozója volt - derült ki hétfőn a katasztrófa kivizsgálására alakult amerikai elnöki bizottság vezetőjének szavaiból.

"Még csak nem is értik" miről van szó - fakadt ki William Reilly, aki Mexikóvárosban egyeztetett a helyi hatóságokkal a tengeri olajkitermelést érintő jövendő közös szabványokról.

A svájci Transocean cég tulajdonában volt az a fúrótorony, amely tavaly április 20-án felrobbant, kigyulladt, majd elsüllyedt. A balesetben 11 munkás életét vesztette, s a következő hónapokban legalább 750 millió liter nyersolaj ömlött az öböl vizébe.

A cégvezetők az indoklás szerint azért kaptak prémiumot, mert az volt "a vállalat történetében a legjobb év biztonsági szempontból".

A szintén Mexikóvárosban tárgyaló Ken Salazar amerikai belügyminiszter egy sajtóértekezleten kijelentette: 2010 "valószínűleg a leginkább gyötrelmes év volt a mélyvízi gáz- és olajkitermelés szempontjából a világon, és főleg a Mexikói-öbölben".

A Barack Obama amerikai elnök által kinevezett vizsgálóbizottság megállapította, hogy a robbanást az okozta, hogy a Transocean, a BP és a Halliburton cégek egy csomó" idő- és költségmegtakarító" döntést hoztak.

Az AP amerikai hírügynökség számításai szerint Stewe Newman, a Transocean vállalatvezetője például nagyjából 5,8 millió dolláros bevételre tett szert a tavalyi év után. Ebből 850 ezer volt az alapbér (34 százalékkal több az előző évinél), 622 ezer a mellékjövedelem, benne lakáspénz és üdülési támogatás, 374 ezer a prémium, valamint 1,9 millióra becsült részvényvásárlási opció és 2 millió nyereségrészesedés.

A címlapról ajánljuk