eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

"A gyerekek nagyobb biztonságban vannak Kabulban, mint Londonban"

Egy vezető brit diplomata óriási vitát váltott ki azzal a kijelentésével, miszerint az afgán főváros biztonságosabb hely a gyerekek számára, mint London vagy New York.

Mark Sedwill, Afganisztán egykori brit nagykövete, jelenleg pedig a NATO polgári főképviselője azt találta mondani a CBBC televízió interjújában, hogy a gyerekek valószínűleg nagyobb biztonságban vannak az afgán fővárosban, mint Londonban, Glasgow-ban vagy New Yorkban.

Kijelentése hatalmas vitát váltott ki. A háború sújtotta országban dolgozó segélyszervezetek például gyorsan cáfolták a diplomata véleményét azzal, hogy Afganisztánban rendkívül magas a gyermekhalandóság, és már több mint három évtizede háborúk és viszályok sújtják az országot.

Sedwillt cáfolja az ENSZ tavaly megjelent riportja is, amely szerint Afganisztán a legveszélyesebb hely, ahova születni lehet. Összesen 1795 gyereket öltek vagy sebesítettek meg a háború 2008. szeptember és 2010. augusztus közötti időtartama alatt.

Mark Sedwill egy, a bombatámadásokat firtató kérdésre válaszolva mondta azt, hogy Kabulban és a többi nagy afgán városban valójában csak kevés bomba robban. "A gyerekek valószínűleg nagyobb biztonságban vannak, mint Londonban, New Yorkban, Glasgow-ban vagy a többi nagyvárosban. A legtöbb gyerek biztonságban élheti az életét. Ez egy nagyon családközpontú társadalom" - magyarázta a diplomata.

Ashley Jackson, az Oxfam brit segélyszervezet munkatársa hangsúlyozta: "Afganisztán a legrosszabb hely, ahova születni lehet. A gyerekek ötöde nem éli meg az ötéves kort, és csak 12 százalékuk végzi el a középiskolát. Minden elérhető statisztika azt mutatja, hogy a helyzet Afganisztánban elég szörnyű".

"Nemcsak a bombákról van szó. Naponta 850 gyerek hal meg Afganisztánban olyan megelőzhető és gyógyítható betegségekben, mint a hasmenés, a tüdőgyulladás vagy az alultápláltság" - ezzel már a szintén brit szervezet, a Save the Children vezetője, Ashley Jackson érvelt.

Mark Sedwill szóvivője azzal próbálta kimagyarázni a helyzetet, hogy a megjegyzés csak a kabuli bombatámadások okozta veszélyre vonatkozott. A diplomata egyébként éppen Londonban tölti a szabadságát, négyéves lánya pedig a brit fővárosban él.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×