eur:
388.6
usd:
361.05
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Felavatták a világ legnagyobb Krisztus-szobrát

A nyugat-lengyelországi Swiebodzinban felavatták a világ legnagyobb Krisztus-szobrát.

Az alak - utalásként a Megváltó korára - 33 méter magas és 3 méter magas koronát visel. A szobor ugyanúgy kitárt karral ábrázolja Krisztust, mint a Rio de Janeiró-i, 3 méterrel alacsonyabb alkotás. A 440 tonnás alkotás 16,5 méter magas talapzaton áll, és már 40 kilométer távolságból észrevehető.

A szobor ötletgazdája Sylwester Zawadzki, a város egykori lelkésze, aki 2000-ben Krisztust akarta megtenni a város védelmezőjének. Ez a terve az egyházi vezetők ellenállása miatt megbukott.

A Krisztus-szobor létrehozásához öt év kellett. A költségeket adományokból fedezték, de mivel pontos számvetést nem végzett senki, nem lehet tudni, mibe került a kőszobor.

A vállalkozás megosztotta a lengyel közvéleményt. A városi vezetők reményei szerint a szobor fellendíti a turizmust. Az ellenzők viszont azt mondják, hogy az alkotásra költött pénzt hasznosabb célokra, például a betegekre, vagy az árvák ellátására is lehetett volna fordítani.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy nem elég mély a betonalap, amelyen a talapzat és a szobor nyugszik. "Legfeljebb 20 évet adunk neki, és az egész darabokra fog hullani" - mondta az egyik építész a lengyel sajtónak nyilatkozva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×