eur:
388.78
usd:
361.59
bux:
68076.75
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Özönlenek az illegális bevándorlók Görögországba

Valósággal özönlenek az illegális bevándorlók Görögországba: vasárnapra virradó éjszaka, azaz két nappal azt megelőzően, hogy Athén kérésére az Európai Unió (EU) határügynöksége, a Frontex megkezdi gyorsan bevethető csoportjainak telepítését az országban, csak a Görögország északi részén lévő Oresztiada város közelében több tucatnyian lépték át a határt.

Az EU-ba tartó, s lebukott illegális bevándorlók 90 százaléka Görögországon keresztül jut uniós területre, s a Frontex statisztikái szerint csak az idei első félévben 45 ezren lépték át így a határt.

Miután a tengeri útvonalat, a török szárazföld és a görög szigetek közötti szakaszt ma már jobban ellenőrzik, az illegális bevándorlók legnagyobb része a szárazföldi utat, azaz az északi határszakasz átlépését választja. Egy itteni polgármester szerint minden éjszaka 100-300 ember jut át a határon, akik azután általában megvárják, hogy a rendőrség rájuk találjon, s elvigye őket a menekültközpontokba.

Az amúgy is súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögország azt állítja, hogy létesítményei már nem győzik a menekültáradatot. Az athéni vezetés hétfőn felkérte az Európai Uniót, hogy vezényeljen gyorsbevetésű egységeket a görög-török határra, elősegítve ezáltal az illegális bevándorlók példátlan mértékű áradatának feltartóztatását.

A külső határellenőrzést segítő varsói székhelyű EU-ügynökség, a Frontex közölte: keddtől megkezdi a mintegy 175 szakértő telepítését Oresztiadába. A gyorsan bevethető csoport tagjai az EU-tagállamokból érkeznek, a teljes alakulat telepítése két hónapig is eltarthat.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×