eur:
399.17
usd:
363.71
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Bizonytalan az észak-erdélyi autópálya sorsa

Továbbra is bizonytalan az észak-erdélyi autópálya sorsa, a sztrádából az idén csak 10 kilométer épült meg - derül ki az autópályát építő amerikai Bechtel cég szóvivőjének nyilatkozatából.

Bogdan Sgarcitu, akit a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap csütörtöki száma idéz, elmondta: az amerikai vállalat megépítette az Erdély közepén fekvő Torda (Turda) és Aranyosgyéres (Campia Turzii) közötti tíz kilométeres szakaszt, így a korábban átadott, Gyalu (Gilau) és Torda közötti 42 kilométeres szakasz 52 kilométerre bővül.

A Nagyváradtól Brassó irányába Kolozsváron keresztül utazók azonban így is időt spórolhatnak, hiszen az 52 kilométeres autópálya szakaszon most már nem csak Kolozsvárt lehet elkerülni, hanem Aranyosgyéres és Torda városokat is, így várhatóan valamelyest rövidül az utazás időtartama az autópályát használók számára.

A szóvivő szerint a jövő héten adják át a román autópályákat kezelő állami vállalatnak a 10 kilométeres szakaszt. A Bechtel az idén összesen 90 millió eurót költött az észak-erdélyi autópályára, amiből 60 millió eurót a tíz kilométeres szakasz tesz ki. Ezen kívül az idén még dolgoztak az autópályáról az országútra levezető gyalui körforgalomnál, és a Bihar megyei viaduktnál, amely egyelőre használhatatlan, hiszen csak önmagában épült meg, nincs összekötve az úthálózattal.

A szóvivő szerint a jelenleg 1.200 embert foglalkoztató cég az idén saját pénzforrásokból végezte el a munkálatokat, és várják, hogy a román kormány fizessen.

Az összesen 415 kilométer hosszú, Bors és Brassó közötti nyomvonalon haladó autópálya további sorsa bizonytalan, hiszen a román kormány egyelőre az európai uniós alapokból finanszírozott dél-erdélyi autópályát részesíti előnyben. A kizárólag állami költségvetésből épülő beruházásokat, mint amilyen az észak-erdélyi autópálya, egyelőre nem tudja támogatni pénzhiány miatt. Sgarcitu elmondta, hogy amennyiben a kormány nem talál megoldást a finanszírozási problémára, a dolgozókat elbocsátják.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×