eur:
389.57
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bin Laden megfenyegette a franciákat

Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője egy, az al-Dzsazíra televízió által szerdán közzétett hangfelvételben azt mondta, hogy szervezetének egyik ága azért rabolt el öt franciát a múlt hónapban, mert Párizs "elnyomja a muszlimokat".

"Azt hiszitek, hogy megszálljátok országainkat, megölitek asszonyainkat és gyermekeinket, közben pedig békében és biztonságban élhettek? - folytatta bin Laden. - Az egyenlet egyszerű: ahogy ti öltök, úgy veletek is végeznek, ahogy ti fogságba ejtetek embereket, úgy titeket is elrabolnak, ahogy ti tönkreteszitek a közbiztonságot nálunk, úgy ti sem lehettek biztonságban."

A bin Laden vezette terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) szeptemberben Nigerben elrabolt két afrikait és öt franciát, júliusban pedig megölt egy francia túszt, a 78 éves Michel Germaneau-t.

A terroristavezér kiemelte, hogy Párizs csak úgy maradhat biztonságban, ha véget vet a muszlimok elleni igazságtalanságnak, és kivonul Afganisztánból. A nemzetközi haderő kötelékében négyezer francia katona szolgál. Bin Laden szerint az Egyesült Államok a háború miatt "csőd közeli állapotba került, és maholnap visszabújik az Atlanti-óceán mögé".

Az al-Kaida vezetője azt is sérelmezte, hogy Franciaország októberben betiltotta a szem kivételével az egész testet elfedő muszlim öltöztet, a burka viselését nyilvános helyeken. A rendelet jövő áprilisban lép életbe. Korábban már a túszejtők is követelték a törvény visszavonását. Franciaország ad otthont Európa legnépesebb muszlim közösségének: a kisebbséghez ötmillióan tartoznak.

A hangfelvétel eredetiségét egyelőre nem erősítették meg, és a francia külügyminisztérium sem reagált még bin Laden üzenetére.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×