eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ilie Nastase a hargitai magyarokhoz költöztetné a cigányokat

Romániai magyar körökben felháborodást váltottak ki Ilie Nastase volt román teniszcsillag múlt heti kijelentései, amelyek szerint ha ő lenne az államfő, a magyarok által többségben lakott Hargita megyébe költöztetné a cigányokat, hogy megváltoztassa a térség etnikai arányait - derül ki a hétfői romániai magyar sajtóból.

Az erdélyi Krónika szerint rasszistának és antiszociálisnak nevezte az egykori teniszcsillagnak a ProSport című napilapban megjelent kijelentéseit Kelemen Ferenc, a Magyar Polgári Párt (MPP) marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

Kelemen szerint Nastase nem tett jó szolgálatot Romániának sem, amikor kijelentette: teljes mértékben támogatja Nicolas Sarkozy francia elnök döntését a romániai cigányok kitoloncolásával kapcsolatban.

"Nagyon meglepődtem Nastase kijelentésein, - akit sportolóként nagyon sokan tisztelnek a Székelyföldön is -, de határozottan elítélem az egykori teniszező számomra megmagyarázhatatlan nyilatkozatait. Magatartása már csak azért is meglepő, mert köztudott, hogy a francia állam cigányok kitoloncolásával kapcsolatos döntéseit az unió valamennyi tagállama elítélte" - nyilatkozta az MPP marosvásárhelyi elnöke.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanácsnak - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő - elnöke a hétvégén közleményben ítélte el Ilie Nastase kijelentéseit.

"Arra kérjük, ne gerjessze az országon belüli feszültségeket olyan kijelentésekkel, hogy a Franciaországból kitelepített romániai romákkal kellene megváltoztatni a székelyföldi, Hargita megyei etnikai viszonyokat. Amit Nastase e témában kijelentett, az nem egyéb, mint az etnikai viszonyok erőszakos módon történő megváltoztatására történő felbujtás" - olvasható a Borboly által aláírt közleményben.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a Mediafax hírügynökség érdeklődésére közölte: a vizsgálat során arra keresik a választ, hogy Nastase kijelentései kimerítik-e a rasszista uszítás fogalmát, továbbá azt vizsgálják, hogy az egykori sportoló kijelentései a roma közösség méltóságának megsértését vagy ellenséges, megfélemlítő, leminősítő, megalázó, támadó légkör kialakítását célozzák-e. Ha a tanács vétkesnek találja a volt élsportolót, pénzbírságra számíthat.

Nastase ugyanakkor az Adevarul napilapnak azzal magyarázta kijelentéseit, hogy Tőkés László EP-alelnöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének "szélsőséges nyilatkozatai" idegesítették fel. "Akkor hogy is van ez, a magyarok mondhatnak akármit, mi pedig fogjuk be a szánkat?" - fakadt ki a volt sportsztár.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) kommentátora emlékeztet: Ilie Nastase bő harminc évvel ezelőtt nemes egyszerűséggel azt mondta teniszező (vetély)társának, Jimmy Connorsnak: dirty jew, azaz koszos zsidó. "Ha államfő lennék, Hargita megyébe telepíteném a cigányokat" - licitált rá a napokban saját magára ugyanaz az Ilie Nastase, aki hirtelen szükségét érezte a romakérdés megoldásának - írja a kommentátor.

Azt hihetné az ember - fejti ki a szerző -, hogy a világot járt, különféle nációk fiait közelebbről is megismerő sportolót áthatja a fair-play szelleme, főleg olyan sportágban, mint a tenisz, amelyet az ötvenes-hatvanas években még az "úriemberek sportjának" tartottak. Csakhogy manapság kihalóban van a sportszerűség. Ilie Nastase bejárta ugyan a világot, mégsem lett belőle világpolgár, de még européer sem - teszi hozzá.

Nastase egyszerre két legyet ütne egy csapásra: egyrészt elszigetelné a cigányokat a románok által lakott területektől, másrészt felhígíttatná, távlatilag pedig beolvasztatná a jóval szaporább roma közösségbe a székelyföldi magyarokat, megtalálva ezzel a magyarkérdés végső megoldását is - írja az ÚMSZ cikkének szerzője.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×