eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért nincs egységes európai terrorveszély-értékelő rendszer?

Az Egyesült Államokból érkezett terrorveszély-figyelmeztetés nyomán sem egységesítik értékelő rendszereiket az európai államok, hiszen a fenyegetettség mértéke országonként eltérő - hangzott el az uniós országok belügyminisztereinek csütörtöki luxembourgi tanácskozásán.

A találkozón - amelyen Magyarországot Pintér Sándor belügyminiszter képviselte - jelen volt Jane Holl Lute amerikai belbiztonsági miniszterhelyettes, aki tájékoztatást adott a terroristák mozgolódásáról szerzett amerikai értesülésekről.

Az amerikai illetékes szerint az Európát fenyegető terrorveszély továbbra is "fennáll és valós". Ezt a közlést az európai belügyminiszterek a kapott tájékoztatás alapján indokoltnak minősítették.

Annemie Turtelboom, az EU soros elnökségét adó Belgium ügyvezető belügyminisztere sajtóértekezletén azt ecsetelte, hogy a terrorfenyegetettségre vonatkozó lakossági tájékoztatást illetően eltér egymástól az amerikai és az európai "szokáskultúra".

A 2001. szeptember 11-i merényletek óta az Egyesült Államok lakosságában fokozottan tudatosítják a veszélyeket, és bevonják az óvintézkedésekbe, és ott jogszabályi kötelezettsége is a kormányzatnak, hogy érdemi tájékoztatást adjon a rendelkezésére álló, terrorfenyegetésre vonatkozó értesülésekről - mondta a belga miniszter.

Európában azonban - folytatta Turtelboom gondolatmenetét Gilles de Kerchove, az unió terrorellenes koordinátora - országonként eltérően értékelik a fenyegetettség mértékét.

"Hatalmas dilemma ez" - mondta az uniós koordinátor. Kifejtette, hogy ha "túlriasztják" a lakosságot, akkor a terroristák elérik azt a céljukat, hogy megzavarják a normális életmenetet, ha viszont "alulreagálják" a problémát, akkor esetleg nem születnek meg a szükséges óvintézkedések.

Gilles de Kerchove elmondta azt is: az újszerű fenyegetettség főként abban áll, hogy Európa különböző országaiban élő, ott "beágyazott", az adott állam útlevelével rendelkező személyek, akik például szomáliai vagy jemeni származásúak, hosszabb-rövidebb időt töltenek eredeti hazájukban - vagy Afganisztánban, illetve Pakisztánban -, majd terrorista merényletre készülve térhetnek vissza Európába.

Az amerikaiakkal való európai terrorellenes együttműködés intézményesebbé tételének apró lépéseként bejelentették, hogy az uniós országok belügyminiszterei évente egyszer közös megbeszélést tartanak Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszterrel.

A terrorfenyegetettség szintjét az EU-tagállamok továbbra is saját megszokott módjukon jelölik: van, ahol számokban, van ahol színekben határoznak meg több vagy kevesebb veszélyeztetettségi fokozatot.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×