eur:
387.45
usd:
356.48
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A magyar uniós elnökségről egyeztetett Győri Enikő Párizsban

A 2011 első félévi magyar uniós elnökség célkitűzéseiről egyeztetett Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár szerdán Párizsban francia kollegájával, Pierre Lellouche-sal.

A megbeszélés után Győri Enikő elmondta: a találkozót annak a sorozatnak a részeként szervezték, amelyben valamennyi illetékes uniós intézménnyel, illetve a többi 26 tagállam képviselőjével tárgyal a Magyarország által megjelölt prioritásokról megfogalmazott elvárásokról. A francia és magyar uniós államtitkárok megbeszélésének két kiemelt témája az energiapolitika és a romaügyek kérdései voltak.

A magyar államtitkár egyben előkészítette Orbán Viktor miniszterelnök párizsi látogatását, amelyet tájékoztatása szerint még az ősszel megtartanak. "Franciaország hamarosan átveszi a G20-as soros elnökséget, s fontos, hogy az a magyar uniós elnökséggel összhangban működjön" - hangsúlyozta Győri Enikő.

Az uniós ügyekkel foglalkozó államtitkár szerint Franciaország "is egy polgár közeli unióban gondolkodik", ami azt jelenti, hogy az Európai Uniónak "olyan problémákkal kell foglalkoznia, amelyeket az emberek a bőrükön éreznek. Ez a megközelítés nagyon erős Franciaországban, és ezt mi is osztjuk" - emelte ki.

Győri Enikő elmondta, hogy a romaügyeket érintően Pierre Lellouche nagy elismeréssel beszélt Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő munkájáról és érdeklődött a magyarországi tapasztalatokról.

A francia államtitkár különösen figyelemre méltónak tartotta, hogy Magyarországon a családi pótlék folyósítását a gyerekek iskolába járáshoz köti a magyar kormány, hiszen Párizs is meg van arról győződve, hogy a munkahelyteremtésen és az iskoláztatáson keresztül vezet az út a megoldáshoz.

Franciaország a magyar uniós elnökség partnere lesz abban, hogy európai szintű megoldás szülessen a romakérdésre, de fontosnak tartja annak meghatározását, hogy mely kérdésekről kell uniós, illetve nemzeti szinten dönteni - mutatott rá Győri.

Abban is egyetértett a két fél, hogy a célzott uniós és egyéb nemzeti források felhasználása kiemelt feladat, azaz "közvetítő szervektől menetesen a valóban rászoruló közösségekhez kell eljuttatni a pénzeket, azért hogy azok ne folyjanak szanaszét, mint ahogy az Lellouche szerint az elmúlt években történt" - tette hozzá Győri.

Az energiapolitikát illetően az európai ügyekkel foglalkozó francia államtitkár egyetért azzal a magyar célkitűzéssel, hogy a februári energiacsúcson a stratégiai irányokat kell megszabni.

A gazdasági kormányzás kérdéseiről szólva a francia fél azt hangsúlyozta, hogy a politikai felelősséggel bíró választott képviselőknek kell megszabnia az unió fejlődésének irányát és nem a bürokráciának - mondta el a magyar államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×