eur:
401.32
usd:
365.88
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Párizsban lesz a következő palesztin-izraeli csúcstalálkozó

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő beleegyezett abba, hogy októberben, Párizsban egy csúcsértekezleten találkozzék Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és közösen tegyenek erőfeszítést a közvetlen béketárgyalások megmentésére.

A találkozó időpontját még nem tűzték ki, de Netanjahu irodája kedden közölte, hogy a miniszterelnök telefonon beszélt Nicolas Sarkozy francia elnökkel és Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, és reményét fejezte ki, hogy "egy év alatt meg lehet kötni a keretmegállapodást, és meg lehet változtatni a Közel-Kelet történetét". Ebben a beszélgetésben fogadta el a francia vezető párizsi meghívóját a találkozóra Abbásszal.

A palesztin elnök szintén azt erősítette meg az Europe 1 francia rádióadónak, hogy "természetesen nem akarja a tárgyalások végét". "De ha a telepépítés folytatódik, arra kényszerülünk, hogy véget vessünk neki" - tette hozzá.

A szeptember elején felújított közvetlen béketárgyalások amiatt jutottak holtpontra, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a palesztin és a nemzetközi nyomásgyakorlás dacára nem hosszabbította meg a zsidó telepek bővítésére kihirdetett, vasárnap lejárt moratóriumot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:46
2024. október 6. 20:16
×
×
×
×