eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Országút a rezervátumokon át

A tanzániai Szerengeti Nemzeti Park és a kenyai Maszáj Mara rezervátum között tervezett 480 kilométeres országút nem fogja veszélyeztetni a terület élővilágát és a vadállatok nagy vándorlását - jelentette ki a tanzániai köztársasági elnök.

Jakaya Kikwete - aki immár másodszor indul az elnöki székért - kampánykörútja keretében azt mondta, a Szerengetin 53 kilométer hosszan áthaladó új út tervezésénél mindent megtettek annak érdekében, hogy ne zavarják meg a vadvilág nyugalmát.

A környezetvédők amiatt aggódnak, hogy a szilárdburkolatú kétsávos út azt a csapást szeli ketté, amelyen évente mintegy kétmillió gnú, zebra és gazella kel át júliusban, a száraz időszak beköszöntével a kenyai Maszáj Mara természetvédelmi terület frissebb, lédúsabb fűvel borított legelői felé, ahonnan októberben indulnak vissza Tanzániába. Az állatok vonulása mindkét ország egyik legnagyobb idegenforgalmi látványossága, érdeklődők százezreit vonzza.

Az út ellenzői szerint a szilárd burkolaton közlekedő járművek számtalan állatot fognak elütni és ez végső soron természeti katasztrófához vezet.

A közlekedés fejlesztésétől a térség gazdaság fellendülését remélő Kikwete hangsúlyozta, hogy az UNESCO Világörökség részét képező területeken továbbra is kavicsos marad a burkolat és ez a megvalósíthatósági tanulmányok szerint nem befolyásolja majd a nagy állatvándorlást.

Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:46
2024. október 6. 20:16
×
×
×
×