eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Nagy az érdeklődés a kettős állampolgárság iránt a Vajdaságban

Nagy az érdeklődés a vajdasági magyarok körében a kettős állampolgárság iránt - mondta Korsós Tamás szabadkai főkonzul a Politika című belgrádi újságnak adott interjúban.

Igyekszünk elkerülni a tolongást - mondta a diplomata a hét végén megjelent interjúban arra utalva, hogy a január 1-je után induló eljárásokban már az állampolgárság megszerzését megkönnyítő új szabályozást kell alkalmazni, és hogy az említett időpont után várhatóan egyszerre sokan fognak kérelmet benyújtani.

Korsós Tamás elmondta, az új szabályozás megalkotásakor az volt a cél, hogy minél több helyen lehessen kérelmezni az állampolgárságot, ezért a vajdasági magyarok a szerbiai konzulátusokon kívül Szegeden a bevándorlási és állampolgársági hivatal ottani részlegéhez, sőt bármelyik magyarországi anyakönyvvezetőhöz is fordulhatnak ez ügyben. A főkonzul hozzátette, elsősorban a szegedi hivatalt ajánlja, mert - mint mondta - az rendelkezik megfelelő kapacitással.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke többek között az új honosítási szabályokkal kapcsolatos ügyintézésről, az arra való felkészülésről tárgyal kedden Budapesten Németh Zsolttal, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával és a tárca több más vezető tisztségviselőjével, továbbá Wetzel Tamással, az állampolgársági törvény végrehajtását felügyelő miniszteri biztossal.

Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Nyakunkon az amerikai választás - Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Nyakunkon az amerikai választás - Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Közeledik a november, vele együtt pedig az amerikai elnökválasztás is. Az előzetes felmérések alapján rendkívül szoros lehet a verseny a két jelölt, Donald Trump és Kamala Harris között. Éppen ezért most megnéztük, hogy mire számíthatunk a piacokon abban az esetben, ha a Trump, illetve ha Harris nyer kicsit több mint 4 hét múlva. Valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy mi lehet a legjobb választás azon befektetők számára, akik a "biztosra" akarnak játszani. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 08:27
×
×
×
×