eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Újabb menekültáradattól tartanak az olaszok

A szép idő és a magas hőmérséklet meghozta az utazási kedvet Észak-Afrikában is, ahonnan a jobb élet reményében hétfőn 39, kedden pedig 12 bevándorló érkezett Itália partjaira.

Az olasz Guantánamónak is nevezett Lampedusa szigete helyett, azonban ezúttal az attól északabbra lévő, még kisebb területre, Linosa szigetére futott be hétfőn a migránsok egyik csoportjának hajója, kedden pedig Szardínia déli partjainál horgonyoztak le menedéket kereső algériaiak.

"Az emberkereskedők új és veszélyesebb útvonalakat keresnek, nehogy leleplezzék őket" - figyelmeztet Oliviero Forti, az olasz Caritas jótékonysági szervezet bevándorlásügyi hivatalának vezetője. Ennélfogva már nemcsak Szicílián, hanem Szardínián, és a délkelet-olaszországi Apúlia (Puglia) régióban is lehet számítani észak-afrikaiak érkezésére. Néhány héttel ezelőtt például egy Apúliánál kikötő luxushajó fedélzetén 60, kabinokban összezsúfolt bevándorlóra bukkant a parti őrség.

A múlt hónapban mintegy 400 migráns érkezett Olaszország déli partjaira, ami persze nem számít soknak a 2008-as évben regisztrált adatokhoz képest, amikor összesen 36 ezer személy lépett be az országba illegálisan a déli határokon keresztül.

A hétfőn és kedden érkezett bevándorlókról szóló jelentés azonban aggasztó, és ennek az aggodalomnak a minap Ignazio La Russa védelmi miniszter is hangot adott, Silvio Berlusconi miniszterelnöktől az illegális bevándorlás feletti ellenőrzés szigorítását kérve.

"A kormány sokat tett az illegális migráció megfékezése érdekében, de továbbra sem szabad elengedni magunkat ezen a téren" - hangoztatta La Russa.

Az olasz belügyminisztérium vitatja, hogy ismét tömeges bevándorlás kezdődött volna a Földközi-tengeren keresztül. "Az illegálisan partot érők száma a Líbiával múlt évben kötött együttműködési egyezmény nyomán 88 százalékkal csökkent, és az elmúlt napok történései semmiféleképp sem jelentik a probléma kiújulását" - közölte a belügyi tárca.

A legerősebb ellenzéki tömörülés, a Demokrata Párt leginkább azt a gyakorlatot kifogásolja, hogy a kormány már a tengeren feltartóztatja az illegális bevándorlókat szállító hajókat, és visszafordítja őket Líbia felé, ahol kínzás és embertelen bánásmód vár a menekültekre. Ezt a szigorú olasz eljárást áprilisban a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottsága is bírálta.

Az olasz Caritas legfrissebb adatai szerint jelenleg 700 ezer és egymillió közé tehető az Olaszországban élő illegális migránsok száma. Többségük turistavízummal vagy a szezonális munkavégzéshez szükséges beutazási engedéllyel érkezik Itáliába, és csak kevesen választják a beutazás veszélyes formáját, a Földközi-tenger lélekvesztőkkel, rozsdás hajókkal történő átszelését.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×