INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Csak az időjárás könyörülhet meg Moszkván

Infostart / InfoRádió
Reménytelen helyzetben vannak az oroszországi erdőtüzekkel küzdő tűzoltók - mondta el az InfoRádió által megkérdezett szakember. Restás Ágoston nyugállományú tűzoltó-alezredes szerint a hatalmas kiterjedésű lángtengert még légi eszközökkel sem mindig tudják eloltani.

Moszkva környékén hatalmas, egybefüggő erdők vannak, amelyek jellemzően sík területen helyezkednek el. Az időjárási frontok pedig eléggé stabilizálódnak azon a környéken - magyarázta a szakértő.

Restás Ágoston szerint a legutóbbi időszakban kialakult erdőtüzek egyik legfontosabb előidézője, hogy a száraz időszak miatt a növényzet már nem tudta a talajból pótolni a nedvességet.

Ez természetes nyári jelenség, azonban most olyan hosszú ideig tartott ez a folyamat, hogy kedvezőbbek lettek a tűz keletkezésének feltételei. A pontszerűen fellobbanó lángok így nagyon gyorsan terjedtek, és óriási, összefüggő tűzvonalakat alkottak. Ezekkel a lángoló frontvonalakkal az amúgy nagyon felkészült orosz tűzoltók már nem bírtak - tette hozzá az alezredes.

A szakértő elmondta: szomorú tény, hogy az ekkora méretű erdőtüzeket nem lehet emberi erővel és technikával megfékezni, hanem az időjárás változásai hozzák kedvezőbb helyzetbe a tűzoltókat.

Habár Oroszországban légi eszközökkel is képesek harcba szállni a tűzoltók a természeti csapás ellen, ennek a módszernek is megvannak a sajátosságai és sajnos korlátai - szögezte le Restás Ágoston, aki kifejtette: a fák koronájának intenzív égése ellen nem elég a repülőből kidobott vízbomba, hanem habképző anyagot kell hozzákeverni a megfelelő hatékonyság eléréséhez.

A Moszkvánál bevetette robbantásos tűzoltási technikáról az alezredes azt mondta: ma ez a módszer nem újkeletű, több tíz éve kísérleteznek vele a világ számos országában. Ilyenkor vízzel, vagy más anyaggal telített tömlőhöz rögzítik a gyújtózsinórt, amely az adott pillanatban felhasítja a tartályt, eljuttatva az oltószert a lángoló területre.

Hanganyag: Szépvölgyi István

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk