eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga

Barsiné: A Duna-stratégia az egész térség életét megváltoztatja

Akik hátat fordítottak a Duna stratégiának, azok éppen a lényegét nem értették meg, azt, hogy elindult valami, ami hosszú időre meghatározza a térség életét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Barsiné Pataky Etelka arról is beszélt, hogy nem a duzzasztásos, hanem ökológiai módszerrel, például mederkotrással képzelhető el a Dunai hajózás fejlesztése

Nem értették meg a Duna-stratégia lényegét azok, akik hátat fordítottak a terveknek, amikor kiderült, hogy annak megvalósítására az Európai Unió nem ad forrásokat, nem állít fel külön intézményt és nem készít jogi szabályozást. Pedig a programmal olyasvalami indul el, ami hosszú időre meghatározza a térség életét - mondta Barsiné Pataky Etelka, a projektért felelős kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

A közlekedési folyosók kialakítása, a stratégia szövegében immár részben rögzített környezetvdédelmi akciókkal és a határon átnyúló gazdasági befektetésekkel, fejlesztésekkel olyan klaszterek és kutatási központok alakulnak majd ki, amelyek Európa térképén is megjelennek - tette hozzá a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Barsiné Pataky Etelka szerint egyértelmű, hogy az olyan feladatokat mint a Dunda vízállásának monitorozása, meg kell oldani az áradások okozta pusztítás kivédése végett, ezt azonban egyetlen ország nem tudja megoldani. Nem biztos ugyanakkor, hogy a stratégiában résztvevő összes országnak egyet kell akarnia - elég, ha kettő-három közösen megvalósít valamit, ami beindíthatja a további folyamatokat - magyarázta.

A kormánybiztos szerint a stratégia elemeinek megvalósítása az egész térség életére jelentős hatással lesz, komolyan megváltoztatja azt.

A Duna nem csupán hajózási útvonal

A duzzasztás helyett ökológiai módszerrel, például mederkotrással tervezik a dunai hajózás fejlesztését. Így a hajóutak kialakításához és azok fenntartásához, valamint a Duna-menti holtágak és a környező területek revitalizációjához 85-100 milliárd forintra lenne szükség - mondta a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Barsiné Pataky Etelka hangsúlyozta: világossá tette Karla Peijs, az unió belső vízi út projektjeinek koordinátora számára is, hogy Magyarország számára a Duna nem csupán hajózási útvonal, így nem csak ebből a szempontból van szükség fejlesztésekre.

A kormánybiztos hozzátette: azt is közölte Brüsszelben, hogy a feladatok elvégzésére Magyarországnak most nincsen pénze, a terveket komoly uniós részvétel nélkül nem lehet megvalósítani.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×