eur:
399.68
usd:
361.96
bux:
72588.74
2024. október 3. csütörtök Helga

"Hogyan felejthetném a halottak arcát?" - a Love Parade szervezőit hibáztatják a tragédiáért

Tizenkilencre emelkedett a tragédiába torkollott duisburgi Love Parade-en kitört pánik halálos áldozatainak száma. A fesztivál bejáratától szombat délután az emberek egymáson áttaposva próbáltak menekülni, több százan megsérültek, sokuk állapota válságos.

A duisburgi rendőrség kiterjedt nyomozást indított a tömegszerencsétlenség okának felderítésére. Egyelőre úgy tűnik, hogy a használaton kívüli duisburgi teherpályaudvar területén tartott Love Parade-re igyekvők egy része megpróbálta lerövidíteni a bejárathoz vezető utat, és a kordonokat semmibe véve a területre vezető meredek töltésre próbált felkapaszkodni. A közelmúlt esőzései miatt meglazult földrétegen megcsúszva egyesek azonban visszazuhantak, és másokat is magukkal rántottak.

Az esemény színhelyére vezető széles alagút, amely a töltés alatt vezet át, addigra teljesen megtelt a bebocsátásra várakozókkal, akiknek körében a baleset híre pánikot váltott ki. Egyeseket szabályosan halálra tapostak.

A tévé jelentése szerint azonban a fesztiválra bejutni akarók csak azután próbáltak meg felmászni a töltésen, hogy a szervezők közölték: a helyszín megtelt, és már senkit sem tudnak beengedni. Emiatt az alagútban várakozók megpróbáltak hazaindulni, az újabb érkezők nyomása alatt azonban mozdulni sem tudtak, és ez váltotta ki a pánikot, amelyben 19-en életüket vesztették, több tucatnyian kórházba kerültek.

A nemrég megválasztott német államfő, Christian Wulff, Angela Merkel kancellár, illetve az illetékes tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália pár nappal ezelőtt hivatalba lépett kormányfője, Hannelore Kraft megdöbbenésének, és az áldozatok hozzátartozóival való mély együttérzésének adott kifejezést.

A szervezőket hibáztatják

A BBC úgy tudja, hogy a Love Parade résztvevői és a szemtanúk közül többen is figyelmeztették a rendőrséget arra: problémát okozhat, hogy a szervezők csupán egyetlen, az alagúton keresztül vezető be- és kijáratot jelöltek ki.

A rendező város polgármestere közölte: a fesztiválnak, ahol a becslések szerint összesen 1,4 millió ember fordult meg, volt biztonsági terve. Adolf Sauerland ígéretet tett arra, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

A BBC-nek sikerült elérnie Love Parade-en fellépő egyik DJ-t, aki arról beszélt: a szervezők arra kérték, ne hagyja félbe a koncertet, nehogy a fesztivál területén belül is pánik törjön ki.

A Die Welt című német lap megszólaltatott egy fesztiválozót is. "Bármerre néztem, elkékült arcú embereket láttam. A barátom húzott ki a tömegből, egyébként mindketten meghaltunk volna. Hogyan felejthetném el azokat az arcokat? A halottak arcát?"

A Love Parade fesztiválokat csaknem 20 éven keresztül Berlinben tartották, a rendezvény csak 2007-ben költözött át a Ruhr-vidékre. 2007-ben Essen városa volt a rendező, 2008-ban pedig Dortmund, 2009-ben viszont Bochum a rendezést lemondta. A hatóságok ugyanis úgy értékelték, hogy a város nem rendelkezik elég nagy területtel a várhatóan több mint 1 millió zenerajongó befogadására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.

Már a szlovákok is menekülnek Libanonból

Kiszámíthatatlanná vált a biztonsági helyzet a közel keleten, emiatt a szlovák védelmi minisztérium is kimenekíti Libanonból a szlovák állampolgárokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 3. 10:20
×
×
×
×