eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Egészségügy Észak-Koreában: amputálás érzéstelenítés nélkül, műtét gyertyafénynél

Romokban az észak-koreai egészségügy egy nemzetközi emberi jogi szervezet szerint, amely legújabb jelentésben azt taglalja, hogy a kommunista vezetésű országban a fizetést alig kapó orvosok érzéstelenítés nélkül amputálnak és gyertyafény mellett operálnak.

A gazdasági helyzet folyamatos romlásával az egészségügyi ellátás minősége is súlyosbodik Észak-Koreában, ahol a 24 millió lakos többsége a krónikus alultápláltság miatt olyan betegségekkel kell, hogy szembenézzen, mint a tuberkolózis és a vérszegénység - állítja az Amnesty International.

Az emberi jogi szervezet legújabb jelentésében azt írja, hogy az észak-koreai vezetés elhibázott politikája miatt a lakosság nem jut megfelelő egészségügyi ellátáshoz, amely egyébként alapvető joga lenne.

A szervezet riportja negyven olyan észak-koreaival készült interjún alapul, akiknek sikerült Dél-Koreába disszidálniuk. A jogvédők, mivel nem juthattak be az elszigetelt Észak-Koreába, ottaniakkal dolgozó orvosokat és szervezetek munkatársait is megkérdeztek.

A műtéteknél a szerencsés betegeknek adnak érzéstelenítést, mivel azonban csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, néha az sem elég, hogy kordában tartsák a beteg fájdalmát. Az alapvető gyógyszerek és egészségügyi létesítmények nélkül Észak-Koreában nem tudnak úgy operálni az orvosok, hogy ne veszélyeztetnék a páciens életét. Gyakran elmegy az áram, ezért műteni csak nappal vagy gyertyafénynél tudnak - olvasható a jelentésben.

Ingyenes és emberséges ellátás észak-koreai módra

Egy 24 éves észak-koreai brutális élményéről számolt be az Amnesty Internationalnek. Miután kiesett egy mozgó vonat vagonjából és szétzúzta a bokáját, amputálni kellett. Lábát a vádlijától lefelé vágták le - érzéstelenítés nélkül.

Öt asszisztens fogta le a karjaimat és a lábaimat, hogy ne mozogjak. Annyira fájt az amputáció, hogy ordítoztam, majd a fájdalomtól elájultam. Egy hét múlva tértem magamhoz egy kórházi ágyon feküdve - mesélte a férfi.

Az ottani orvosok fizetést csak ritkán kapnak, rendkívül kevés gyógyszer áll rendelkezésükre és kénytelenek újrahasználni azt a kevés eszközt, amivel dolgozni tudnak.

Az észak-koreai vezetés előszeretettel hangoztatja, hogy minden állampolgár számára ingyenes az orvosi ellátás, de az Amnesty szerint ez nem teljesen így van. Több interjúalany is azt hangoztatta, hogy a betegek családtagjainak cigarettával, alkohollal vagy pénzzel kell lefizetniük az orvosokat. Ha nincs pénzed, akkor meghalsz - fogalmazott lényegre törően egyikük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×