eur:
399.91
usd:
361.9
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

Pusztító tornádó és lángoló erdők, ilyen a német nyár - képekkel

Perzselő napsütés, 38 Celsius fok árnyékban, majd zápor, amely gyilkos tornádóvá erősödik: ilyen extrém idén a nyár Németországban, ahol már halálos áldozatai is vannak a szélsőséges időjárásnak. A viszonylag nyugodt keddi nap után ismét heves viharok csaphatnak le a nyugati és déli tartományokban - figyelmeztetett a Bild, amely képeket és videót is közöl a pusztításról.

A riasztási zóna középpontjában leginkább Nordrhein-Westfália áll, ahol hétfőn már több millió eurós kárt okozott a hirtelen jött égiháború. Érintett lehet még a Saar-vidék, Hessen, Bajorország egy része és Baden-Würtemberg tartomány is - közölte a bild.de.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) szerint az újabb vihar óránként 110 kilométeres sebességű széllökéseket hoz, néhol pedig tornádó is kialakulhat. Ezúttal a hét elejéhez képest még hevesebb eső, sőt, akár két centiméter átmérőjű jég hullhat - jelezte a DWD.

Miközben a Németország nyugati része a viharokkal küzd, a keleti tartományokat extrém hőség és szárazság gyötri. A szakértők emiatt az élelmiszerárak emelkedését jósolják.

Hetek óta nem esett Brandenburg és Mecklenburg-Vorpommern vidékein, az erdők csontszárazra szikkadtak, csaknem mindenütt négyes fokozatú a hőségriadó.

A brandenburgi Jütenbog korábbi katonai gyakorlóterének erdős részei napok óta égnek, a tűzoltók egyelőre sikertelenül próbálják eloltani a lángokat. A tűz régi robbanószerek öngyulladása miatt keletkezett, és 230 hektáron pusztít.

A vasúti közlekedésben is kaotikus állapotokat okozott a kánikula. Rendszeresen mondják fel a szolgálatot az ICE (InterCityExpress) vonatok klímaberendezései, a vagonok olyankor egy grillsütő érzetét keltik az ájuldozó utasokban, az 50 Celsius fokig emelkedő hőmérséklet miatt.

Nem alaptalan a meteorológusok aggodalma: a hét elején Németországot feldúló Norina ciklon három ember halálát okozta, rengeteg volt a sérült és sokmillió eurós kár keletkezett.

Helgolandban a tornádó elsöpört egy kempinget, tizenegy nyaraló szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket. Nordhornban egy 47 esztendős asszony halt meg, miután jókora nyárfa zuhant a házára. Ugyanígy járt egy idősebb nő Weener városban is. Kölnben kamion gázolt halálra el egy robogójával az orkán elől híd alá menekült 54 éves asszonyt.

Aachenben a széllökések elérték az óránkénti 120 kilométeres sebességet. Itt szintén egy nő sérült meg súlyosan, miután autóját egy kidőlt fa vágta ketté.

Nézze meg itt a tornádó pusztításáról készült képeket és videót!

Címlapról ajánljuk
BL élőben: Pályán a Liverpool, az RB Leipzig és a Real Madrid

BL élőben: Pályán a Liverpool, az RB Leipzig és a Real Madrid

A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján kilenc mérkőzést rendeznek. Az első két mérkőzés kihagyott büntető mellett öngólokat is hozott. A késő esti programban szerepel a Liverpool–Bologna, a Lille–Real Madrid és az RB Leipzig–Juventus mérkőzés is.

Izraeli válaszcsapástól tart Irán - számba vettük a lehetőségeket

A zsidó államra mért tömeges rakétacsapás nem maradhat válasz nélkül - közölte Benjamin Netanjahu. Katonai elemzők most azt találgatják, vajon konkrétan mire gondolhatott az izraeli kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×