eur:
400.08
usd:
362.11
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

A japán kormánypárt súlyos vereséget szenvedett a szenátusi választáson

Súlyos vereséget szenvedett a legnagyobb japán kormánypárt a vasárnap tartott szenátusi választáson, a balközép koalíciós kabinet pedig elvesztette többségét a felsőházban - derül ki a hétfői japán lapokban összesített eredményekből.

Kan Naoto miniszterelnök Japán Demokrata Pártja (DPJ) 44 mandátumhoz jutott a szenátusban, holott 54 szenátusi hely megszerzését tűzte ki célul. A fő ellenzéki erő, a Hatojama Jukio előző kormányfő vezette konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) 51 mandátumot szerzett.

A választás nyomán a kormánykoalíció már csak 110 helyet birtokol a szenátusban, míg az ellenzék 131 hellyel rendelkezik. A jelenlegi kormánykoalíció hatalmon marad, mert többsége van a parlament alsóházában, de a felsőházi kudarc megnehezítheti a törvényalkotás folyamatát és a gazdaság rendbetételét.

A hivatalos végeredmény közzététele a nap folyamán várható, de a kormányfő már a reggeli órákban elismerte vereségét. Azt ígérte egyúttal, hogy folytatja a felelős kormányzást, és igyekszik megvalósítani a szükséges gazdasági reformokat.

Japánban az állami kiadások meghaladják a GDP kétszeresét. Egyre növekszik az államadósság, magas a munkanélküliség, és stagnál a gazdaság növekedése. A kormányfő arra figyelmeztetett, hogy Japán Görögország sorsára juthat, ha nem teszi rendbe pénzügyeit.

A szenátusban háromévente írnak ki választást a 242 mandátum felére, 121 helyre. A másik 121 hely birtokosa a következő három évre változatlan marad, akkor majd ez utóbbi mandátumokra lesz választás. Most összesen 437 jelölt indult a 121 mandátumáért.

Címlapról ajánljuk

Izraeli válaszcsapástól tart Irán - számba vettük a lehetőségeket

A zsidó államra mért tömeges rakétacsapás nem maradhat válasz nélkül - közölte Benjamin Netanjahu. Katonai elemzők most azt találgatják, vajon konkrétan mire gondolhatott az izraeli kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×