eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A rekordhőség okozhatta a tragédiát a Delaware folyón

Megtalálták annak a magyar lánynak holttestét péntek reggel a Delaware folyóban, aki egy magyar fiúval együtt eltűnt egy philadelphiai városnéző vízibusz balesetében. A jármű azért válhatott mozgásképtelenné a Delaware folyón, mert motorja túlforrósodott. A napokban rekord hőség uralkodik a térségben, Philadelphiában kedden 39 Celsius fokot mértek, ezzel megdőlt a korábbi 37 fokos napi rekord.

A baleset körülményeinek vizsgálata már elkezdődött. A hatóságok furcsának találják, hogy a Duck 34 jelű vízibusz nem adott le figyelmeztető üzenetet az arra kijelölt rádiós csatornán a közeledő hajóknak arról, hogy műszaki hiba miatt a folyón vesztegel.

A busz személyzetének arra is lehetősége lett volna, hogy egy másik csatornán a parti őrséget értesíti, de ilyen vészüzenetet sem jegyeztek fel. Az uszály tolóhajójáról sem küldtek semmilyen üzenetet a rendkívüli helyzetről, a hatóságok így egyelőre értetlenül szemlélik, hogyan következhetett be a baleset fényes nappal, kiváló látási viszonyok között.

A hatóságok vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vízibusz azért válhatott mozgásképtelenné a Delaware folyón, mert motorja túlforrósodott. A napokban rekord hőség uralkodik a térségben, Philadelphiában kedden 39 Celsius fokot mértek, ezzel megdőlt a korábbi 37 fokos napi rekord.

Chris Herschend, a buszokat üzemeltető Ride the Ducks vállalat elnöke elmondta: nem biztos, hogy tűz ütött ki a járművön, de úgy tudja, túlforrósodás történt. A turista csoport egy tagja arról számolt be, hogy a vízbe merülő kétéltű járműből füst tört elő. Herschend közölte, hogy a II. világháborús kétéltű katonai járművekből átalakított vízibuszok műszaki állapotát naponta kétszer ellenőrzik, és az elsüllyedt járművel "tudomása szerint" szerda reggel még nem volt probléma. A cég egy járműve azonban július elején a parton túlforrósodott, és másik három esetében is ennek jeleit észlelték.

A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) több mint egy hétig fog vizsgálódni a helyszínen, megpróbálják feltárni a baleset minden körülményét, azt, hogy mi okozhatta a végzetes balesetet. A vizsgálat később Washingtonban folytatódik.

Megvizsgálják egyebek között a vízibusz két főből, és az uszály- tolóhajó öt főből álló személyzetének tapasztaltságát és állapotát; az már kiderült, hogy egyikük sem volt alkoholos befolyásoltság alatt. Az NTSB kikérdezi a vízibusz utasait is, és tanulmányozni fogja a rádiós üzeneteket, valamint az esettel kapcsolatban a helyi tévékben közölt videofelvételeket.

A hatóságok előzőleg annyit közöltek, hogy egy fiatal lány - nem azonosított - holttestét emelték ki a folyóból, amikor hajnalban a 15 méter mélyre süllyedt kétéltű jármű kiemelését készítették elő.

Egy uszály ütközött a műszaki hiba miatt a folyón veszteglő vízibuszba szerdán kora délután a belvárosban. A balesetben vízbe került 37 emberből 35-öt kimentettek, két magyar turista, egy 20 éves fiú és egy 16 éves lány azonban nem került elő.

A parti őrség csütörtökön este felfüggesztette az eltűnt fiatalok utáni kutatást, és annyit közölt, hogy valószínűleg odavesztek a vízi balesetben.

A lány holttestét egy horgász fedezte fel egy mólónál péntek hajnalban.

A folyó fenekére süllyedt kétéltű jármű kiemelését péntek reggel megkezdték, a művelet 6-8 órát vehet igénybe. Egy 25 tonnás úszó daruval emelik a felszínre a balesetben összeroncsolódott 8 tonnás járművet, búvárok fémkábeleket helyeznek a jármű alá.

A városnéző vízibuszon 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is ült. A csoport július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy nyelvi programban vesznek részt.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×