eur:
388.69
usd:
361.68
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Visszasírják az NDK-t

Kereken 20 évvel a német újraegyesítés után a keletnémetek egynegyede visszasírja az egykori NDK-t - tűnt ki egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérésből.

A Berlin-brandenburgi Társadalomkutató Központ tanulmánya szerint a keleti tartományok felnőtt lakosságának pontosan 25 százaléka egyértelműen pozitív képpel rendelkezik a volt NDK-ról, a szocializmus legfőbb vívmányai között említve a teljes foglalkoztatást, a nők esélyegyenlőségét, a jó munkahelyi kollektívát, a vállalati üdülőket, az olcsó élelmiszereket és - mint sokan megfogalmazták - a békepolitikát.

Ugyanakkor ugyancsak a keletnémet felnőtt lakosság mintegy 25 százaléka értett egyet azzal, hogy a volt kommunista ország pártállami diktatúra volt, amelyben a kommunista párt és a hírhedt állambiztonsági hivatal, a Stasi volt az úr.

A tanulmány rámutatott arra, hogy az egykori NDK-t megszépítők mindenekelőtt az alacsonyabb képzettségűek közül kerülnek ki, míg a magasabban képzettek a "sötét oldalakat", mindenekelőtt a párt "mindenhatóságát", titkosszolgálati megfigyeléseket, az utazási korlátozásokat, az NDK-s határőrök számára elrendelt tűzparancsot, a műszaki elmaradottságot, valamint az ellátási hiányosságokat emelik ki.

A keletnémetek egyharmada ezzel szemben nem mutatott különösebb érdeklődést a múlt iránt. A tanulmány szerint ebbe a körbe túlnyomóan azok a fiatalabb férfiak, illetve nők tartoztak, akik a volt NDK-ban még kisgyermekek voltak, vagy az akkor történeteket csupán szüleik elbeszéléseiből ismerték. Feltűnő volt ugyanakkor, hogy ebben a csoportban volt a legmagasabb az idegenellenes nézeteket hangoztatók aránya.

A tekintélyes társadalomkutató központ külön fejezetben foglalkozott a kommunista, illetve a nemzetiszocialista diktatúra összehasonlításával kapcsolatos véleményekkel. Mindennek alapján a tanulmányból kitűnt: a keletnémetek háromnegyede a leghatározottabban elutasította, hogy a volt NDK-t - diktatúraként is - a nemzetiszocialista rezsimhez hasonlítsák, illetve azzal egy lapon említsék.

Minden tizedik megkérdezett elutasította azt is, hogy az egykori kommunista állam diktatúra lett volna. A többség viszont elismerte ezt, de tiltakozott a náci rezsimmel való összehasonlítás ellen, egyebek között azt hangsúlyozva: a volt NDK nem indított semmi fajta háborút, és nem követett el semmilyen népirtást. A megkérdezettek 15 százaléka vallotta ugyanakkor azt, hogy helyénvaló egyenlőségjelet tenni a kommunista és a náci diktatúra közé.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egy időre véget ért az inflációcsökkenés Magyarországon

Egy időre véget ért az inflációcsökkenés Magyarországon

Megállhatott az infláció csökkenése Magyarországon: a Portfolio által megkérdezett elemzők előrejelzése szerint áprilisban 3,7 százalékos lehetett az egy évre visszatekintő drágulás. Amennyiben a holnap megjelenő hivatalos inflációs adat visszaigazolja a várakozásokat, 14 hónapnyi csökkenés után látunk majd emelkedést. Az év hátralévő részében további kis emelkedés várható, az év végére 5% feletti mutatóval.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×