eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Tolonganak az oroszok a Putyint bíráló betiltott kiadványért

Borisz Nyemcov, az orosz Szolidaritás ellenzéki mozgalom egyik vezetője pénteken bejelentette, hogy az általa társzerzőként jegyzett "Putyin.Eredmények.10 év" című kötet újabb százezer példányát foglalta le a rendőrség, ezúttal egy szmolenszki nyomdában.

Ugyancsak pénteken a rendőrség előállított több személyt, akik a 14. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumnak helyt adó Lenekszpo létesítménynél osztogatták a kötetet. Nyemcov jelezte, hogy maga is osztogatni fogja a kötetet. Kijelentette: a hatóságok eljárását jogsértőnek tekinti, mivel a lépés célja az, hogy megfossza az állampolgárokat az információhoz való jogtól.

Nyemcov - utalva arra, hogy közlekedési szabálysértés ürügyével már szerdán is elkoboztak százezer példányt - hangsúlyozta: nem adják fel, hogy a régiókban, ahol nem megfelelő az internethez való hozzáférés, kiosszák a brosúrát, amelyből összesen egymillió példányt nyomtattak ki.

Korábban az ellenzéki politikus közölte: még mielőtt a szükséges engedélyekkel kinyomtatott kis kötet példányait hívei elkezdték volna osztogatni, megkezdődött szamizdatként való terjesztése is.

A könyvecskét Szentpétervár belvárosában is osztogatják az aktivisták péntek dél óta, az érdeklődés igen nagy, az emberek tolonganak érte - jelentette az Interfax hírügynökség. A belvárosban a rendőrök nem léptek közbe, csupán egy férfit állítottak elő, aki közvetlenül egy rendőrautó mellett állva adogatta a kötetet az érdeklődőknek.

A Putyin.Eredmények.10 év című kötet - amelynek szerzője Borisz Nyemcovon, a volt miniszterelnök-helyettesen kívül Vlagyimir Milov közgazdász - rövid időn belül a parlamenten kívüli ellenzék második kísérlete arra, hogy leszámoljon "Putyin-mítosszal".

A szerzők Putyint tartják felelősnek egyebek között a korrupció mértéktelen elterjedéséért, azért, hogy Oroszország jelentős mértékben függ az energiahordozók árától, s a fokozódó elszegényedésért.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×