eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán: versenyelőnyt jelent Magyarországnak a politika

Versenyelőnyt jelent Magyarországnak az Európai Unión belül a következő két-három évben a politika, mert az új magyar politikai viszonyok rugalmas, gyors, határozott és következetes kormányzati magatartást tesznek lehetővé - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön magyar újságíróknak Brüsszelben, az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után, amelyen megállapodtak a 2011-2020-as átfogó gazdaságpolitikai stratégiáról.

Korábban a politika kockázati tényezőt jelentett Magyarország számára, mondta a kormányfő, aki kitért arra, hogy a főbb magyarországi gazdasági célkitűzések egybeesnek az európai célkitűzésekkel. "Fontos a pénzügyi fegyelem, de a kulcs a növekedés" - idézte az EU-csúcson többek által megfogalmazott prioritást.

Az összehangoltság, fegyelem és egység szellemében tanácskoztak az EU-vezetők az Európát próbára tevő gazdasági helyzet javításáról - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint  Európának alapvető változásokra van szüksége, az eddiginél bátrabb cselekvés kell.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az élen halad - természetesen nem a gazdaság és a pénzügyek állapotát tekintve, hanem a cselekvés gyorsaságát, az új teendők felismerését illetően. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a tisztességes közteherviselést célzó bankadó gondolatát most fogadták el az európai vezetők, míg a 29 pontos magyar gazdasági akciótervben már szerepel ez a célkitűzés.

Olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia Európának az elkövetkező években, ami a munkahelyek számának radikális növelését eredményezi - tette hozzá. Másik fontos feladatként említette, hogy az európai családtámogatásnak kedvező változásokat kell előidéznie a kontinensen érvényesülő demográfiai trendben - amelynek ma fő jellemzője a lakosság elöregedése -, nagyarányú bevándorlás nélkül is.

Döntöttek


Megállapodtak az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön a szervezet 2011-2020-as átfogó gazdaságpolitikai stratégiájáról.

Uniós források brüsszeli közlése szerint a tagországok állam- és kormányfői elfogadták a program valamennyi fő célkitűzését, köztük azt a korábban nézeteltérést okozót is, hogy a szegények számát az időszak végére 20 millió fővel csökkenteni kell. További - már korábban jóváhagyott cél, hogy az EU 2020-ra a 20 és 64 év közötti korosztályon belül 75 százalékos foglalkoztatási szintet próbál érjen el. Más célkitűzések szerint kutatásra a bruttó nemzeti termék 3 százalékát kell fordítani, a következő évtized végére megpróbálják 40 százalékra emelni a felsőfokú képzésben részesülők arányát, a szén-dioxid kibocsátását pedig 20 százalékkal kell csökkenteni 2020-ig.

A vezetők egyetértésre jutottak abban is, hogy még szorosabb gazdaságpolitikai együttműködést folytatnak, és szigorítják az államháztartási fegyelmet is, beleértve akár új büntetőintézkedések alkalmazását. A szankciók pontos mibenlétéről ugyanakkor nem született döntés.

Egyetértés volt abban is, hogy a tagországok hozzák nyilvánosságra a bankjaik fizető- és ellenálló-képességének vizsgálatára végzett felméréséket, az úgynevezett stressz-teszteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×