eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Letelepedési díjat fizettetne a Nobel-díjas közgazdász

Egyszeri "letelepedési díjat" fizettetne a Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban letelepedni szándékozókkal Gary Becker. A Nobel-díjas közgazdász szerint a jelenlegi bevándorlási rendszer nem működik jól, ezért szükség van a változtatásra - adta hírül a The Daily telegraph.

A chicagói egyetem professzora úgy véli, a betelepülési díj nagyságát az adott ország kormányának kellene meghatároznia. Számításai szerint az Egyesült Államok egy év alatt 50 ezer milliárd dollár többletbevétellel számolhatna, ha a bevándorlók mindegyikével egyszeri díjat fizettetne.

Nagy-Britannia is közel többmilliárd fonttal többől gazdálkodhatna, ha bevezetné a díjat - a brit központi statisztikai hivatal adatai szerint ugyanis 2008 októbere és 2009 szeptembere között több mint félmillió külföldi állampolgár érkezett az országba, és próbált ott végleg letelepedni.

"Ez az egyszeri díj korlátozná a betelepülők számát, de természetesen továbbra is oda kellene figyelni arra, hogy terrorizmussal kapcsolatba hozható személyek így se szerezhessenek jogot a letelepülésre" - mondta Gary Becker. A Nobel-emlékdíjas közgazdász szerint a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzetben minden kormánynak az a célja, hogy csak az igazán produktív, tehetséges és szorgalmas embereket engedje be az országba.

Becker kiemelte, szükség van a változtatásra, ugyanis sem az Egyesült Államokban, sem Nagy-Britanniában nem működik jól a bevándorlási rendszer. Ugyanakkor hozzátette, a tehetséges és képzett fiataloknak nem kellene egy összegben befizetnie a díjat, később részletekben törleszthetnék.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×