eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Irán ellen szankciókban állapodott meg az EU

Irán elleni új, európai uniós szankciós intézkedésekben állapodtak meg csütörtökön Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfői, bő egy héttel azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszigorította a Teherán ellen korábban hozott világszervezeti szankciókat. Moszkva sajnálkozásának adott hangot az Irán elleni külön amerikai és EU-szankciók miatt csütörtökön Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

A nemzetközi közösség amiatt aggódik, hogy az iráni urándúsítási tevékenység katonai célokat szolgál, és azt követeli Teherántól, hogy tegye átláthatóvá nukleáris programját.

Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Luxembourgban dolgozták ki azokat az ENSZ-rendszabályokon túlmutató plusz szankciós intézkedéseket, amelyeket most elfogadtak az uniós csúcsvezetők. Ezek közül a legjelentősebbek azok, amelyek az iráni olaj-, illetve gáziparba való további beruházásokat akadályozzák, és ezzel korlátozzák Irán olajfinomító, illetve földgázellátási kapacitását.

Ami az olajfinomítást illeti, ez Teherán számára kulcsfontosságú terület, mert bár az ország a világ ötödik legnagyobb nyersolajexportőre, viszonylag szűk finomítási kapacitással rendelkezik. Az utóbbi tekintetben pedig a földgáz-cseppfolyósítással kapcsolatos beruházási, illetve technológiaátadási tilalom érintheti Iránt a legérzékenyebben.

A néhány héten belül érvénybe lépő uniós szankciók érintenek olyan kereskedelmi ügyleteket, amelyek úgynevezett kettős hasznosíthatóságú termékekre - tehát polgári célok mellett akár katonai célokra is felhasználható cikkekre - vonatkoznak. Kiterjednek a szankciók a banki és a biztosítási szektorra, valamint a szállítási szektorra, beleértve a tengeri és a légi szállítást is.

Az EU a szankciós intézkedésekről hozott döntésében sajnálattal állapította meg, hogy Irán nem ragadta meg a nemzetközi közösség által többször felkínált lehetőséget, nem oszlatta el a nukleáris programjával kapcsolatos aggodalmakat. Az uniós vezetők szerint ebben a helyzetben elkerülhetetlenné váltak az újabb korlátozó intézkedések.

Diplomaták közlése szerint a németek - mivel jelentős olaj- és gázipari beruházásaik vannak Iránban - vonakodtak a szankciók szigorításától, de végül beadták a derekukat.

Moszkva aggódik

Moszkva sajnálkozásának adott hangot az Irán elleni külön amerikai és EU-szankciók miatt csütörtökön Szergej Rjabkov.

A orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette: "Nagyon csalódottak vagyunk, amiért felhívásunkat, hogy tartózkodni kellene az ilyen lépésektől, nem hallották meg sem az Egyesült Államokban, sem az Európai Unióban. Ebből következtetéseket fogunk levonni, egyebek között a hatos közvetítő csoportban, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsában való közös munka kilátásaira nézve".

Hozzátette: az egyoldalú szankciókat csak úgy lehet érteni, hogy az érintettek a BT egyeztetett határozatában foglalt szankciókon túli lépésekkel a Biztonsági Tanács fölé helyezik magukat, s ezek a további szankciók nem csupán károsak, de alá is ássák a közös munkát.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×