eur:
398.2
usd:
359.93
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Obama: a BP-nek fizetnie kell "nemtörődömsége" miatt

Nemtörődömséggel vádolta meg Barack Obama a Mexikói-öbölben történt mélytengeri kőolajszivárgás miatt a BP olajtársaságot és megígérte, addig nem nyugszik, amíg a brit cég nem téríti meg a károkat. Közben újraindult a Mexikói-öböl mélyéről feltörő kőolaj kiszivattyúzása, amelyet előzőleg néhány órára leállítottak, mert villámcsapás miatt tűz ütött ki a munkát végző Discoverer Enterprise fúróhajón.

Barack Obama megpróbál a katasztrófa kezelése miatt elégedetlen közvéleményt azon törekvése mögé állítani, hogy csökkentsék az ország függőségét a fosszilis energiahordozóktól. A washingtoni Fehér Ház ovális irodájából mondott tévébeszédet, első ízben a beiktatása óta.

Az elnök meg akarta nyugtatni a lakosságot afelől, hogy képes kezelni a válságot. Sok amerikai dühös amiatt, hogy megítélésük szerint a washingtoni kormány lassan reagál a történtekre, Obama közömbös az ország legsúlyosabb környezeti katasztrófája iránt és nem elég kemény a BP-vel szemben.

A helyzet már azzal fenyeget, hogy elvonja a közvélemény figyelmét az elnök olyan fontos törekvéseiről, mint a csaknem kétszámjegyű munkanélküliség csökkentése és a pénzügyi szektor reformja. A másik fontos kérdés, hogy Obama képes-e kiengesztelni a dühös választókat, hiszen idén törvényhozási választásokat tartanak, és veszélybe került a szövetségi parlament demokrata párti ellenőrzése.

Obama hangsúlyozta: minden rendelkezésre álló eszközzel felveszik a küzdelmet az olajszennyeződéssel szemben, amíg arra szükség van. Megígérte, hogy rákényszerítik a BP-t az általa okozott károk megtérítésére. Bejelentette, hogy szerdán fogadja a BP elnökét, s a cégnek kárpótlási alapot kell létrehoznia a kárigények kielégítésére; az alapot egy harmadik fél fogja irányítani, hogy minden jogos kárigényt időben és tisztességesen kifizessenek. A következő hetekben a tervek szerint már a tengerbe ömlő olaj 90 százalékát felfogják, később, de még a nyár folyamán pedig várhatóan teljesen megszüntetik a szivárgást.

Obama bejelentette azt is, hogy engedélyezte a Nemzeti Gárda 17 ezer tagjának bevetését a károk elhárítására. A környezeti katasztrófa által sújtott szövetségi államok kormányzóit felszólította, hogy a lehető leghamarabb vessék be a gárdistákat.

Az, hogy Obama milyen energikusan reagál a katasztrófára, nem csak a BP-re lesz hatással, hanem a tengeri olajfúrások jövőjére is. A befektetők emiatt annak jeleit keresték a beszédben, hogy az megpróbálja-e a történteket felhasználni a klímaváltozásért felelősnek tartott gázok kibocsátásának csökkentését célzó jogalkotási törekvései érvényesítésére, alternatív energiaforrások - nap-, szél- és geotermikus energia - nagyobb igénybe vételére. Az elnök korábban világossá tette, támogatna olyan törvényt, amely csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a jogalkotás azonban megakadt a kongresszusban.

Obama a beszédben - talán a politikai akadályokat szem előtt tartva - nem tett említést a klímaváltozásról, de nyitottnak mondta magát a demokrata és a republikánus párti politikusok azon elképzelései iránt, amely csökkentenék az Egyesült Államok függőségét a kőolajtól. Az elnök leszögezte, az egyetlen megközelítés, amelyet nem fogad el, az a tétlenség.

Újraindult az olajszivattyúzás


Újraindult kedden a Mexikói-öböl mélyéről feltörő kőolaj kiszivattyúzása, amelyet előzőleg néhány órára leállítottak, mert villámcsapás miatt tűz ütött ki a munkát végző Discoverer Enterprise fúróhajón - közölte a BP olajvállalat és az amerikai parti őrség.

A tűz helyi idő szerint fél tízkor ütött ki. Senki sem sérült meg, és sikerült gyorsan eloltani, de elővigyázatosságból leállították azt a rendszert, amely felszínre hozza a víz alatti "sapkában" összegyűlő olajat.

A hajó naponta 2,4 millió liter nyersolajat szivattyúz ki a széttört kút fölé telepített "sapkából".

Barack Obama amerikai elnök, aki kedden a Mexikói-öböl partján, Floridában tájékozódott a helyzetről, szerdán találkozót tervez a BP vezetőségével, a tanácskozáson az olajkatasztrófa kezeléséről és a kártérítésről lenne szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×