eur:
398.2
usd:
359.93
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

"A magyar kisebbség körül elfogyott a levegő Szlovákiában"

Mivel Robert Ficónak nincs esélye kormányalakításra, az ellenzéki pártok hamarosan koalícióra léphetnek Szlovákiában - mondta az MTA Kisebbségkutató Intézetének főmunkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában. Szarka László arról is beszélt, hogy nagyon nehéz évek állnak a magyar kisebbség mögött, ám az, hogy Ján Slota pártját csupán néhány száz szavazat juttatta be a Parlamentbe, jól jelzi, hogy a szlovák közvélemény többségének elege van a bornírt nacionalizmusból.

Bár pártja, a Smer felülmúlta négy évvel ezelőtti választási eredményét, és csaknem 35 százalékot szerzett, Robert Ficónak nincs esélye arra, hogy koalíciós partnert találjon. Ennek ellenére őt kérte fel Ivan Gasparovic államfő a kormányalakításra - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének főmunkatársa. Szarka László szerint a szlovák köztársasági elnök nem is tehetett mást, hiszen a megosztott ellenzéki pártok nem tudtak olyan koalíciót létrehozni, amely bejelenthette volna kormányalakítási szándékát.

A történész azonban úgy véli, hogy ez hamarosan mégis megtörténik, hiszen a Híd vezetője, Bugár Béla azt javasolta, hogy a 79 parlamentbe jutott ellenzéki képviselő aláírásával erősítse meg azt a nyilatkozatot, amely szerint nem hajlandó szövetségre lépni Ficóval. Ezzel jeleznék az államfőnek, hogy az eddigi miniszterelnöknek valóban nincsen esélye a kormányalakításra.

Ez felgyorsítaná a kormányalakítási folyamatot, aminek gyorsan le kellene zajlania, az előző kabinet és ellenzék konfliktusa miatt ugyanis rengeteg, sürgős döntésre váró kérdés maradt nyitva. Az egyik ilyen a Görögországnak juttatandó uniós csomaghoz való hozzájárulás, amelyre Szlovákia csak feltételesen mondott igent - magyarázta az MTA Kisebbségkutató Intézetének főmunkatársa.

Nem csak magyar érdek

Nagyon nehéz négy év áll a szlovákiai magyar kisebbség mögött: bár a miniszterelnök-helyettes, Dusan Caplovic a ciklus elején arról beszélt, hogy nem bolygatják meg a nemzetiségpolitikai status quót, a nyelvtörvény, az oktatási törvény és a kisebbségi kultúra finanszírozási gyakorlata teljesen átírta ezt a kijelentést. A magyar kisebbség körül elfogyott a levegő - fogalmazott Szarka László.

A szakértő szerint a szlovákiai politikai fordulat komoly lehetőséget hordoz magában, ám, hogy azzal élni lehessen, a most alakuló kormányzatnak fel kell ismernie, hogy egy jól körülírt kisebbségi törvény kidolgozása nem magyar önérdek.

A Kisebbségkutató Intézet főmunkatársa úgy véli, az autonómiánál sokkal fontosabb kérdés, hogy az alkotmány által biztosított legyen a részvétel lehetősége a kisebbségek számára helyi, regionális és országos szinten is.

Az, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ezúttal csupán 900 szavazattal jutott be a Parlamentbe, jól jelzi, hogy a szlovák közvélemény többségének elege van a bornírt nacionalizmusból - fűzte hozzá Szarka László.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×