eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Londoni elemzés: a pakisztáni hírszerzés segíti a tálibokat

Anyagi támogatást, kiképzést és menedéket nyújt az afganisztáni tálib erőknek a pakisztáni katonai hírszerzés (ISI), amelynek tagjai a tálibok irányító testületében is jelen vannak - áll az egyik patinás londoni egyetem vasárnap közzétett jelentésében. Pakisztáni illetékesek azonnal cáfolták a tanulmányban foglaltakat.

A London School of Economics (LSE) szakértői - akik tálib vezetőkkel, valamint nyugati és afgán hírszerzési illetékesekkel készült beszélgetések alapján állították össze jelentésüket - azt írták: Pakisztán a jelek szerint "elképesztő méreteket öltő kettős játszmát" folytat, és ha ez nem változik, akkor "nehéz - ha nem egyenesen lehetetlen - lesz" a nemzetközi erők és az afgán kormány számára haladást elérni a lázadókkal vívott harcban.

Az érdemi haladás azonban vezető nyugati illetékesek szerint is most már elodázhatatlan.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter, aki a minap a brit kormány tagjaival tárgyalt, londoni megbeszélései után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: legkésőbb az idei év végéig be kell mutatni a harcoló országok lakosságának, hogy az Afganisztánban követett stratégia nem siklott ki, sőt előrelépést eredményez.

Gates szerint ha a hadikoalíció egyértelmű eredményeket ér el, akkor az Afganisztánba katonákat küldő országok közvéleménye "türelmes lesz", ám azt nem fogja eltűrni, hogy "patthelyzetben veszítsünk fiatal katonákat".

Az LSE vasárnap ismertetett elemzése szerint a tálibok támogatása az ISI "hivatalos politikájává vált", és az együttműködés "messze túlmegy" az eddig is sejtett, korlátozott, eseti támogatáson.

A tanulmány idéz egy Kabulban dolgozó ENSZ-illetékest, aki szerint a tálibok tevékenysége "jórészt" a pakisztáni hírszerzéstől kapott támogatástól függ.

Az elemzés szerint egy ízben Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő személyesen keresett fel Pakisztánban fogva tartott vezető tálibokat, és biztosította őket arról, hogy hamarosan szabadon engedik őket.

Az LSE szakértői szerint ez arra vall, hogy a tálibok támogatását a pakisztáni vezetés legmagasabb szintjein hagyják jóvá.

A pakisztáni hadsereg egy szóvivője vasárnap a BBC-nek nyilatkozva azonban "ostobaságnak" minősítette a jelentés tartalmát.

Az egykori tálib rezsim volt pakisztáni nagykövete, Abdul Szalam Zaif szintén a BBC-nek kijelentette: nem tud arról, hogy Pakisztán közvetlenül támogatná a tálibokat, sem arról, hogy a pakisztáni hírszerzés pénzt adna nekik vagy egyéb módon segítené fegyverhez jutásukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×