eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szlovákia ma szavaz az új parlamenti mandátumokról

Parlamenti választás kezdődött szombaton reggel Szlovákiában. Az urnákat hét órakor nyították meg, és este tízig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek. A 4,3 millió választópolgár 18 párt és mozgalom között válogathat.

 A pozsonyi törvényhozás 150 képviselői mandátumáért 2400 jelölt versenyez. 

A két utolsó közvélemény-kutatás szerint a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Irány-Szociáldemokrácia nyeri a parlamenti választást, de a mai koalíciónak az egyik felmérés alapján sem lesz többsége. 
A 300 ezer szlovákiai magyar szavazó voksaiért elsősorban két párt - a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd polgári párt - vetélkedik.  A felmérések azt jelezték, hogy mindkét párt bejuthat a 150 tagú törvényhozásba.
Az idei voksolás újdonsága, hogy ezúttal nincs kampánycsend, a választás napján is lehet kampányolni. Mindössze új előrejelzések közlése tilos. A választóhelységeket este tíz órakor zárják. A hivatalos eredményeket vasárnap ismertetik.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×