eur:
396.96
usd:
356.57
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin

Irakban június 14-én ül össze az új parlament

Június 14-re hívta össze az új parlamentet Dzsalal Talabani iraki államfő kedden, három hónappal a választásokat követően.

A legfelsőbb bíróság június elsején erősítette meg a március 7-én tartott voksolás eredményét, amely szerint azt az Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk nyerte meg. Az országot jelenleg irányító síita Núri al-Máliki tömörülése csupán két mandátummal maradt le. A rivális pártok még mindig tárgyalnak a hatalom megosztásáról. Továbbra sem világos, melyik frakció fogja irányítani a törvényhozást, vagy melyiknek lesz elsőként esélye a kormányfő jelölésére.

Az alkotmány szerint az elnöki tanácsnak 15 napja van a parlament nyitóülésének összehívására, amelyen az államfő a legnagyobb frakciót bízza majd meg a kormányalakítással.

Elemzők arra figyelmeztettek, hogy még néhány hónapig eltarthat a kormány megalakításának folyamata. Ez akár az amerikai csapatok Irakból való kivonásának következő szakaszáig, szeptember elsejéig is elhúzódhat, amikor Washington a jelenlegi 90 ezerről 50 ezerre csökkenti katonáinak számát.

A felkelők láthatóan kihasználják a keletkezett hatalmi vákuumot. Áprilisban és májusban ugrásszerűen megemelkedett a rendőrök, kormányzati tisztviselők és a volt szunnita felkelők elleni támadások száma, miután az utóbbiak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni harcban átálltak a hatóságok oldalára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×