eur:
397.01
usd:
356.67
bux:
74181.42
2024. október 1. kedd Malvin

Megtámadták a segélyt osztó polgármestert Szepesszentgyörgyön

Kedvezőre fordult az időjárás Szlovákiában, ennek hatására fokozatosan enyhül az árvízhelyzet. A harmadfokú készültséget azonban több helyen még nem oldották fel. Olykor gondot okoz a közrend fenntartása is. Szepesszentgyörgyön többen megtámadták a segélyt osztó polgármestert.

Az árvíz által leginkább érintett keleti országrészben a szlovák hidrometeorológiai intézet legfrissebb jelentése szerint szinte mindenütt apadnak a folyók.

Továbbra is kritikus a helyzet azonban a Latorca és a Bodrog mentén, ahol harmadfokú készültség van érvényben, hasonlóan a Hernád folyó Kiszak és Csány közötti szakaszán.

Kassán már normalizálódott a helyzet, a hatalmas víz miatt a hétvégén az egyes városrészekből több mint ezer embert kellett evakuálni. Csaknem tízezer lakás maradt áram nélkül, szünetelt a villamos közlekedés is.

A gyors apadás után megkezdődött a törmelékek és a sár eltakarítása, mindenütt folyik a károk felmérése is. A közúti közlekedés azonban több helyen akadozik, a Királyhelmec és Nagykapos közötti úton egy hidat le kellett zárni. Komoly fennakadások vannak a nagymihályi járásban is.

Az ország középső részén, Ipolyságon lezárták a szlovák-magyar határátkelőhöz vezető Ipoly-hidat. A ország nyugati részén a Duna Pozsonynál már apad, tetőzése Párkánynál dél körül várható.

Az árvízvédelem idején nem csak az élet és vagyonmentésnél akadtak drámai pillanatok. Több helyen gondot okozott a közrend fenntartása is.

Eperjes megyében, a Késmárki járásbeli Szepesszentgyörgyön a roma lakosság a polgármesterre támadt, miután megérkezett a segélyt szállító helikopter az elzárt faluba.

A támadók elvitték a vizet és élelmiszert tartalmazó segélycsomagokat, a polgármestert halállal fenyegették. Több mint 80 rendőr tett rendet a községben.

A tornaljai térségben a szennyezett kutak miatt 12 ezer ember vízellátását tartálykocsikkal biztosítják. Az egyik településen a romák összeverekedtek az ivóvíz miatt és a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×