eur:
397.26
usd:
356.98
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Újabb vulkánkitörések - halálos áldozatokkal

Az elmúlt napokban két vulkán is heves kitöréseket produkált. Az egyik a guatemalai Pacaya vulkán, amely az elmúlt közel 50 évben hosszabb-rövidebb szünetekkel, de folyamatosan aktív volt. A másik ébredő az ecuadori Tungurahua tűzhányó, itt a hamufelhő 10 kilométerre emelkedett a kráter fölé.

Május 27-én helyi idő szerint valamivel este hét óra után a guatemalai Pacaya vulkán heves robbanásos kitöréseket produkált - írja a Tűzhányó blog.

A tűzhányó az elmúlt közel 50 évben hosszabb-rövidebb szünetekkel, de folyamatosan aktív volt. Főleg Stromboli-típusú kitörések, lávafolyások és esetenként hevesebb robbanásos kitörések jellemezték. Egy ilyen kitörésnek lehettünk szemtanúi most.

A hamufelhők közel 1500 méterre emelkedtek a tűzhányó csúcsa fölé. A kitörés nyomairól izgalmas fotókat láthat itt.

A kitörés következtében Alvaro Colom elnök szükségállapotot rendelt el. A hamueső beborította a 25 km-re fekvő fővárost is, így le kellett zárni Közép-Amerika harmadik legforgalmasabb repterét, a La Aurora nemzetközi repteret. A vulkán oldalában elhelyezkedő négy települést ki kellett üríteni, így közel 1800 ember kényszerült elhagyni az otthonát.

A kitörés sajnos halálos áldozatokat is követelt. Legalább hárman, két El bejucali lakos, valamint a Noti 7 csatorna egyik tudósítója életét vesztette a vulkánból záporozó kövek miatt.

Halálos áldozatok

Jelenleg az esővel keveredő hamu miatt a látási viszonyok még mindig korlátozottak. A szeizmikus aktivitás az elmúlt néhány órában erősödött. 15 lávafolyást figyeltek meg, amelyek 300-1600 méterre jutottak a délkeleti lejtőn.

A kitörés típusa újra csendesebb Stromboli-típusura váltott vissza, így vulkáni anyag már csak 20-25 méterre jut, és még a kráteren belül ülepedik le. A hatóságok továbbra is szigorúan megtiltották, hogy bárki a lávafolyások közelébe menjen, mivel a felhalmozódott anyag könnyen instabillá válhat, ami törmeléklavinák képződéséhez vezethet.

Felébredt az ecuadori Tungurahua tűzhányó

Az ecuadori vulkán aktivitása hirtelen felerősödött, május 28-án helyi idő szerint 8 óra 47 perckor egy erős robbanásos kitörés történt, majd kezdetét vette a négy órán át tartó gáz-, gőz és hamukilövellés - olvasható az ecuadori Geofizikai intézet jelentésében.

A hamufelhő 10 km-rel emelkedett a kráter fölé, majd délnyugat felé sodródott. Hamuhullást jelentettek Guaranda, Jujan, Babahoyo és Guayaquil településekről, aminek következtében szombat délutánig le kellett zárni a guayaquili repteret - olvasható a blogon.

Továbbá vulkáni törmelékárakat is észleltek amelyek 3, illetve másfél kilométerre jutottak a krátertől, ezek azonban nem érintettek lakott területet.

Jelenleg a látási viszonyok még mindig korlátozottak. A kitörés ugyan csendesedett, de a folyamatos eső a vulkáni hamuval keveredve újabb problémákat okozhat; iszapárak zúdulhatnak le a tűzhányó oldalain.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 20:11
×
×
×
×