INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Obama kétoldalú tárgyalásaival megkezdődött a nukleáris csúcs

InfoRádió / MTI
Barack Obama amerikai elnök és külföldi államfők kétoldalú tárgyalásaival hétfőn Washingtonban megkezdődött az a kétnapos nukleáris biztonsági csúcstalálkozó, amelynek a nukleáris terrorizmus megelőzését szolgáló program elfogadása a célja.

Obama és II. Abdallah jordániai király megbeszélésükön sürgették Izraelt és a palesztinokat, hogy mielőbb indítsanak közvetlen béketárgyalásokat. Egyetértettek abban, hogy a feleknek tartózkodniuk kell a bizalmat megingató cselekedetektől. Obama újabb szankciókat szorgalmazott az amerikai álláspont szerint titokban atomfegyver kifejlesztésére törekvő Irán ellen.

Ez a legnagyobb nemzetközi értekezlet az Egyesült Államokban az ENSZ 1945-ös San Franciscó-i alakuló konferenciája óta, 47 állam részvételével zajlik. Az esemény kedden közös nyilatkozattal zárul, amelyben a részvevők hitet és konkrét vállalásokat tesznek amellett, hogy megakadályozzák a nukleáris technológiák és anyagok illetéktelen kezekbe kerülését.

Az amerikai elnök a találkozó előtt kifejtette: az Egyesült Államokra és a világra nézve az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy egy terrorszervezet esetleg atomfegyver birtokába jut.

A hivatalosan hétfőn este munkavacsorával megnyíló tanácskozás előtt Obama programjában szerepel találkozó a kínai, továbbá az ukrán, az örmény és a dél-koreai elnökkel. Az amerikai elnök már vasárnap találkozott az indiai és pakisztáni kormányfővel, továbbá a dél-afrikai és kazah elnökkel.

Az állam- és kormányfők csúcstalálkozójával párhuzamosan több mint 200 nemzetközi tudós részvételével szakértői konferencia kezdődött az amerikai fővárosban. Többen kifejtették: Amerikával szemben sok ország nem a nukleáris terrorizmust tartja a világot fenyegető legnagyobb veszélynek.

A szintén Washingtonba érkezett Angela Merkel német kancellár viszont kifejtette: úgy érzi, annak van a legnagyobb veszélye, hogy úgynevezett piszkos bomba kerül terrorista kezekbe, s ezt minden körülmények között meg kell akadályozni. Azt mondta, meg kell erősíteni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, s Németország kész ezt további pénzeszközökkel támogatni.

A Stratfor amerikai kutatócsoport elemzése szerint nem teljesen világos a csúcstalálkozó célja, hiszen a meghirdetett célhoz - állami vállalások a plutónium- és magasan dúsított uránkészletek, és egyéb atomfegyverkezési célú anyagok biztonságos tárolására és szállítására, a csempészet megelőzésére - nincs szükség ilyen magas szintű konferenciára. Elegendő lenne egy középszintű szakértői találkozó is.

Az intézet szerint a lényegi egyeztetésekre a kétoldalú találkozókon kerülhet sor. Fontos lesz Obama és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök találkozója, miután a két ország között az utóbbi hónapokban több kérdés miatt feszültté vált a viszony. Obama nem találkozik Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, akivel előző héten Prágában tárgyalt a START-III leszerelési szerződés aláírásakor. Az európai vezetők közül az amerikai elnök csak Merkel kancellárral folytat kétoldalú eszmecserét, nem találkozik sem a francia, sem az olasz vagy a spanyol vezetőkkel, és nem tárgyal Herman Van Rompuyjel, az EU új elnökével sem.

A címlapról ajánljuk