eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kétperces csenddel emlékeztek az áldozatokra Lengyelország-szerte

Két percre megállt az élet egész Lengyelországban vasárnap délben, hogy így emlékezzenek a repülőbalesetben meghalt államfőre és népes kíséretére.

A lengyel televíziós felvételek tanúsága szerint az ország különböző pontjain a szirénák hangjára megállt a forgalom, az emberek mozdulatlanul és némán - gondolataikba merülve - élték át a megemlékezés pillanatait. A parlament épülete előtt a kormány tagjai, a képviselők és a szenátorok mécseseket gyújtottak, a város történelmi központjában álló épületet és környékét virágok és gyertyák tengere borítja.

A szombaton bekövetkezett légi katasztrófa helyszínén, Szmolenszkben Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök személyesen rótta le kegyeletét Lech Kaczynski lengyel államfő előtt, majd jelenlétében szállt fel a lengyel légierő repülőgépe a koporsókkal. A repülő várhatóan vasárnap délután fél háromkor érkezik meg a varsói katonai repülőtérre, ahol a család és a politikai elit, köztük Donald Tusk miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski (az elhunyt elnök ikertestvére) fogadja meg.

Lech Kaczynski földi maradványait a köztársasági elnöki palotába szállítják, majd a felravatalozott koporsónál az elhunyt államfőtől nyilvánosan búcsút vehetnek a gyászolók.

A hagyományosan mélyen vallásos Lengyelország lakosságának 90 százaléka katolikus. A gyászoló lengyelek tömegesen vettek részt a vasárnapi délelőtti miséken, amelyeken az előző nap bekövetkezett repülőszerencsétlenség áldozataira emlékeztek.

Politikai hovatartozástól függetlenül minden lengyelt megrendített a tragédia, amelyben az államfő és felesége mellett odaveszett szinte a teljes vezérkar, számos politikus - szenátorok és képviselők -, a jegybank elnöke, a katyni mészárlás áldozatainak hozzátartozói. Sokan voltak olyanok is, akik nem kedvelték az államfőt, de emléke előtt tisztelegni akarnak.

"A mi elnökünk volt, függetlenül attól, hogy mit gondoltunk róla" - mondta egy fiatal nő.

Lengyelországban minden bevásárlóközpont zárva tartott vasárnap. A zászlókat félárbocra eresztették, s nemcsak az állami intézményeken, hanem a magánházakon is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×