INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Kétperces csenddel emlékeztek az áldozatokra Lengyelország-szerte

InfoRádió / MTI
Két percre megállt az élet egész Lengyelországban vasárnap délben, hogy így emlékezzenek a repülőbalesetben meghalt államfőre és népes kíséretére.

A lengyel televíziós felvételek tanúsága szerint az ország különböző pontjain a szirénák hangjára megállt a forgalom, az emberek mozdulatlanul és némán - gondolataikba merülve - élték át a megemlékezés pillanatait. A parlament épülete előtt a kormány tagjai, a képviselők és a szenátorok mécseseket gyújtottak, a város történelmi központjában álló épületet és környékét virágok és gyertyák tengere borítja.

A szombaton bekövetkezett légi katasztrófa helyszínén, Szmolenszkben Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök személyesen rótta le kegyeletét Lech Kaczynski lengyel államfő előtt, majd jelenlétében szállt fel a lengyel légierő repülőgépe a koporsókkal. A repülő várhatóan vasárnap délután fél háromkor érkezik meg a varsói katonai repülőtérre, ahol a család és a politikai elit, köztük Donald Tusk miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski (az elhunyt elnök ikertestvére) fogadja meg.

Lech Kaczynski földi maradványait a köztársasági elnöki palotába szállítják, majd a felravatalozott koporsónál az elhunyt államfőtől nyilvánosan búcsút vehetnek a gyászolók.

A hagyományosan mélyen vallásos Lengyelország lakosságának 90 százaléka katolikus. A gyászoló lengyelek tömegesen vettek részt a vasárnapi délelőtti miséken, amelyeken az előző nap bekövetkezett repülőszerencsétlenség áldozataira emlékeztek.

Politikai hovatartozástól függetlenül minden lengyelt megrendített a tragédia, amelyben az államfő és felesége mellett odaveszett szinte a teljes vezérkar, számos politikus - szenátorok és képviselők -, a jegybank elnöke, a katyni mészárlás áldozatainak hozzátartozói. Sokan voltak olyanok is, akik nem kedvelték az államfőt, de emléke előtt tisztelegni akarnak.

"A mi elnökünk volt, függetlenül attól, hogy mit gondoltunk róla" - mondta egy fiatal nő.

Lengyelországban minden bevásárlóközpont zárva tartott vasárnap. A zászlókat félárbocra eresztették, s nemcsak az állami intézményeken, hanem a magánházakon is.

A címlapról ajánljuk