eur:
389.53
usd:
364.46
bux:
68219.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Földrengés szinte egyszerre, a világ két különböző pontján

Erős földrengés rázta meg Peru és a Salamon-szigetek térségét szinte egyidejűleg, közép-európai idő szerint vasárnap este.

 Az amerikai földtani intézet (USGS) közölte, hogy a Richter-skála szerint 6,5-es erejű földrengés rázta meg a Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigeteket közép-európai idő szerint vasárnap 22 óra 48 perckor (helyi idő szerint hétfőn délelőtt 9 óra 48 perckor). A rengés epicentruma Gizo szigettől 88 kilométerre dél-délkeletre, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt.

Nem sokkal később, helyi idő szerint 10 óra 36 perckor ismét megmozdult a föld, az a rengés még erősebb, 7,2-es erejű volt.

A mentőszolgálatok jelentése szerint mintegy ötszáz épület romba dőlt vagy megrongálódott. Több ezer ember válhatott hajléktalanná - mondta az intézet egyik szóvivője.

2007 áprilisában egy 8,1-es erejű földrengés és az azt követő szökőár 52 ember életét követelte Gizo szigetén, és ezrek váltak földönfutóvá.

Peru középső és északi partvidékét a Richter-skála szerint 5,7-es erejű földrengés sújtotta közép-európai idő szerint vasárnap 21 óra 39 perckor, helyi idő szerint 15 óra 39 perckor. A földmozgás epicentruma Huaraz várostól 75 kilométerre északnyugatra, fészke pedig 104 kilométeres mélységben húzódott az Andok hegyvonulata alatt.

2007 augusztusában egy 7,9-es erejű földrengés letarolta Peru déli partvidékét. A természeti csapás következtében 595 ember vesztette életét, több mint 300 eltűnt, 75 ezer épület pedig megrongálódott.

A Salamon-szigetek és Peru is a Csendes-óceánt körbefogó "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran szeizmikus és vulkánikus tevékenységgel párosul.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×