eur:
389.44
usd:
361.82
bux:
68636.63
2024. május 7. kedd Gizella

Száleh elnök: Jemen továbbra is támogatja az Egyesült Államok terrorellenes harcát

Ali Abdullah Száleh jemeni elnök felajánlotta országa további segítségét David Petraeus amerikai tábornoknak az Egyesült Államok terrorellenes harcához - jelentette a CNN hírtelevízió amerikai kormánykörökre hivatkozva.

A Szanaában szombaton lezajlott tárgyalásokról nem közöltek részleteket, de amerikai sajtójelentésekből annyi tudható, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni erői mindinkább az amerikai haderők célkeresztjébe kerülnek. Petraeus az Irakban és Afganisztánban harcoló amerikai erők irányítója.

Abu Bakr al-Kurbi jemeni külügyminiszter azt hangoztatta vasárnap, hogy az al-Kaida legyőzését célzó közös nemzetközi erőfeszítéseket "kétségkívül fokozni kell", de Jemen maga is fellép területén a terrorszervezet ellen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nincs olyan megállapodás, amelynek értelmében az Egyesült Államok saját belátása szerint lőhetne vagy bombázhatna célpontokat Jemenben. Mint mondta, országa csak titkosszolgálati információkat oszt meg más országokkal.

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy több mint kétszeresére növeli a terrorizmus elleni harcra Jemennek nyújtott támogatást - közölte Petraeus tábornok még pénteken Bagdadban. Washington tavaly 67 millió dollár értékű kiképzési és egyéb támogatást nyújtott az arab világ legszegényebb országának a terrorizmus elleni harchoz. Ennél nagyobb támogatást ilyen célra csak Pakisztán kapott Washingtontól.

Az Egyesült Államok szanaai nagykövetsége vasárnap közölte, hogy biztonsági okokból - az arab-félszigeti al-Kaida nem szűnő fenyegetései miatt - bezárt. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy a külképviselet meddig marad zárva, s egy telefonon keresett követségi alkalmazott nem válaszolt arra a kérdésre, hogy konkrét fenyegetésről volt-e szó.

Pár órával később Nagy-Britannia szanaai képviselete is bezárta kapuit. Névtelenséget kérő jemeni forrás az Arab- félszigeten fokozódó terrorveszéllyel indokolta az "elővigyázatosságból" elrendelt lépést.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×