eur:
389.83
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szolidaritásra és békére szólított fel XVI. Benedek

Szolidaritásra és a válság közepette is békés együttélésre szólított fel XVI. Benedek pápa karácsonyi üzenetében pénteken.

A katolikus egyházfő Urbi et Orbi (a városnak, Rómának és a világnak szóló) áldást is osztott és 65 nyelven üdvözölte a világ népeit a vatikáni Szent Péter-bazilika középponti erkélyéről. A pápa magyarul áldott karácsonyt kívánt.

XVI. Benedek fáradtan, de láthatóan jó egészségi állapotban jelent meg a Szent Péter-bazilika középponti erkélyén, nem mutatva jelét az előző este átélt incidensnek. Csütörtök este a bazilikában egy nő inzultálta bevonulásakor a pápát, aki a földre bukott, de azonnal fel is egyenesedett, s folytatta útját az oltárhoz.

Karácsonyi üzenetében a katolikus egyházfő a tavaszias időben a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívő előtt rámutatott, hogy a társadalmat jelenleg "súlyos gazdasági, de még inkább erkölcsi válság jellemzi, s a háborúk és konfliktusok okozta fájdalmas sebek".

Nyomatékosan kiállt az erőszak és a bosszú politikájának feladása és minden ember elidegeníthetetlen jogainak tiszteletben tartása mellett. Ennek kapcsán külön emlékeztetett a sokat szenvedett iraki keresztények "kicsiny nyájának" békés együttélésre irányuló törekvésére, de megemlítette Ázsia és Afrika több konfliktusgócának szenvedőit is.
XVI. Benedek hangsúlyozta továbbá, hogy az egyház szolidáris mindazokkal, akiket katasztrófa vagy szegénység sújt, s felszólított "mindazon menekültek befogadására, akiket a tolerancia hiánya vagy a környezet romlása kényszerít otthonuk elhagyására".

Európához és Észak-Amerikához fordulva beszédében a pápa "az egoista és a technicista gondolkodás meghaladását" szorgalmazta, valamint "a leggyengébbek személyiségének tiszteletben tartását, kezdve azokkal, akik még meg sem születtek".

Latin-Amerika kapcsán szintén "minden személy elidegeníthetetlen jogainak tiszteletben tartására" szólított fel.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×