eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán Viktor: Hazugságra nem lehet politikát építeni

Hazugságra nem lehet politikát építeni - hangsúlyozta az európai kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt szerdán Bonnban megnyílt kongresszusa keretében az 1989-es év tapasztalatairól tartott kerekasztal-beszélgetésen Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a jelen lévő magyar újságírókat külön is tájékoztatva úgy értékelte, hogy ez a magatartás, a hazugságokra épülő politika, illetve gazdaságpolitika jelenti a korrupció forrását. "Egészen addig, amíg a hazugságokat nem számoljuk fel, a korrupció ellen sem tudunk fellépni" - fűzte hozzá Orbán Viktor, aki a korrupcióellenes világnap alkalmából a magyarországi korrupció felszámolására szólított fel.

A Fidesz vezetője szerint bevett gyakorlat Európa több országában, hogy nemcsak hazudnak, hanem szervezett hazugságok uralják a társadalmat. "Magyarország a legjobb példa erre" - fogalmazott Orbán Viktor, azt hangoztatva, hogy "Magyarországon minden költségvetési évben, különösen a választások előtti költségvetési évben szemérmetlenül hazudnak, fiktív költségvetéseket készítenek, és becsapják az embereket." A legszomorúbb ebben az, hogy időnként partnert is találnak ehhez Nyugat-Európában - fűzte hozzá Orbán Viktor, aki szerint most is vannak olyan nemzetközi szervezetek, amelyek saját érdekükből kiindulva "szívesen közreműködnek a mai magyar kormány hazugságainak fenntartásában."

Magyarországon a korrupciót fel kell számolni, a felelősöket el kell számoltatni - jelentette ki a Fidesz elnöke, hozzátéve: a következő kormánynak teljesítenie kell azt a népakaratot, hogy egy új fejezet kezdődjön Magyarországon.

A magyarországi korrupciós helyzetet, illetve a legutóbbi leleplezéseket értékelve az újságírók előtt Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy - mint fogalmazott - a szocialisták hazugságai, illetve korrupciós ügyei teszik tönkre az országot. "Ezért el kell zavarni őket" - fűzte hozzá, utalva arra, hogy politikai változás nélkül a korrupció ellen sem lehet fellépni.

Orbán Viktor szerint a korrupció problémájának gyökerét nem az emberek jelentik, hanem az állam, az államot vezető szocialista politikusok. Ezért a változásnak felülről kell megindulnia, pontosabban ezt a változást az emberek alulról kiinduló szavazatai indíthatják el. Csakis ennek eredményeként tisztulhat meg a magyar közélet, illetve a gazdaság - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Az 1989-es esztendő által elindított változások kapcsán a német újraegyesítés jelentőségét értékelve Orbán Viktor az MTI-nek kijelentette: "Mindig is úgy gondoltam, hogy a német egység helyreállítása nélkül a közép-európai népek szabadsága csak átmeneti lesz." "Ha tartósan fel akarunk szabadulni a kommunizmus alól, ahhoz a német egység megvalósításán keresztül vezet az út" - fűzte hozzá, külön utalva az általa nemzeti hősként említett Helmut Kohl volt német kancellár érdemeire.

Orbán Viktor az MTI-nek is megerősítette azt az előadásában érintett gondolatot, amely szerint nem a kapitalizmus van válságban, hanem egyfajta erkölcsi válság alakult ki. A Fidesz elnöke szerint a kapitalizmus szociális piacgazdaságot jelent, amely magában foglalja a vállalkozásokat, a versenyt és azt a széles középosztályt, amely érdekelt annak fenntartásában. A válság gyökerét az angolszász világban kell keresni, a világ neoliberális részében, és nem a szociális piacgazdaság államaiban.

Morális válság alakult ki, ami azt jelentette, hogy a világ leggazdagabbjai közé tartozó emberek, a bankárok, befektetők, üzletemberek a még nagyobb haszonszerzés érdekében becsapták az egész világot. Ez valójában nem a kapitalizmus válsága, hanem emberi, egyben erkölcsi válság. Ezért a kilábaláshoz sem egyszerűen politikai döntéseken keresztül vezet az út, hanem az üzleti élet erkölcsi alapjait kell megerősíteni - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke előadásában az elmúlt 20 év tanulságaival kapcsolatban úgy vélekedett: a kettős mérce még mindig létezik, azaz még mindig nem szűnt meg a fasizmus és a kommunizmus közötti - a kommunizmus javára történő - különbségtétel Nyugaton. Orbán Viktor szerint egy mércével kell mérni, és ki kell mondani, hogy a bűnös rendszerek bűnösök, függetlenül attól, hogy milyen pártszínt képviselnek.

Megjegyezte: még mindig vannak országok, amelyeknek helyük lenne az Európai Unióban, de még nem jutottak be. Ennek kapcsán Horvátországot és Ukrajnát említette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×