INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Méltányolják a diaszpóra támogatását a szerbek

Infostart / InfoRádió
A külföldön élő szerbek az egyik legbiztosabb devizaforrást jelentik az államkassza számára, ezért Szerbia igyekszik még szorosabb kapcsolatot teremteni a diaszpórával, amely az idén eddig több mint ötmilliárd dollárt küldött haza bankutalványokon. Ebből minden szerb állampolgárnak 700 dollár jutna fejenként.

Tavaszra megalakul a diaszpórában élő szerbek közgyűlése, ami magasabb szintre emeli a külföldön élő szerbek és az anyaország kapcsolatait.

Mintegy hárommillió szerb él a határon kívül, és bár nagy részük már nem is szerb állampolgár, igyekeznek segíteni az anyaországnak, elsősorban a gazdaság fejlesztésében. Idén mintegy ötmilliárd dollárt utaltak haza, de feltételezik, hogy a pénztárcákban és zsebekben is milliárdok érkeztek. Nem mellékes az sem, hogy a külföldön élő szerbek az elmúlt években több mint fél milliárd dollárt ruháztak be Szerbiában, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokba.

Az összegből minden szerb állampolgárnak 700 dollár jutna fejenként, és ezt a szerb állam igyekszik méltányolni, és egyenrangú partnerként együttműködni a diaszpórában élőkkel a gazdasági tevékenységet és a beruházásokat illetően.

Az illetékes miniszter hangsúlyozta, a diaszpóra parlamentjének megalakítása nem az ideológiát és politikát helyezi előtérbe, hanem az anyaországgal való kapcsolattartást, ami a kultúra és a hagyományőrzés szemszögéből is fontos.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)


A címlapról ajánljuk