eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Klímacsúcs: a politikai megegyezés tűnik a reális célnak

Továbbra is a politikai megegyezés tűnik a reális célnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről a Koppenhágában zajló ENSZ klímakonferencia második napja után. A jogilag kötelező érvényű szerződés megkötése valószínűleg jövő évre csúszik.

Ebbe az irányba mutatott a globális üvegházhatású gázkibocsátás 30 százalékáért felelős négy állam, Kína, India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság közös közleménye, amely szerint jövő nyárra készülhet el a Kiotói jegyzőkönyvet felváltó új nemzetközi szerződés.

A 43 országot tömörítő, úgynevezett kis szigetállamok szövetsége a jelenleginél nagyobb, 1990-hez képest 45 százalékos kibocsátás-csökkentést vár el a 2020-ig tartó időszakban a fejlett államoktól. A szervezet tagjait különösen fenyegeti a klímaváltozás miatti tengerszint-emelkedés. A szintén veszélyeztetett Banglades azt várja el a kibocsátás legnagyobb részéért felelős 29 országtól, hogy hazai össztermékük másfél százalékának megfelelő összeggel támogassák a fejlődő országokat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. A 150 millió lakosú országban legalább 20 millióan veszítenék el lakhelyüket, ha egy méterrel emelkedne a tengerszint.

A 15. ENSZ Klímaváltozási Konferencia tegnap kezdődött Koppenhágában; a rendezvény utolsó két napján, december 17-én és 18-án a jelenlegi állás szerint 110 állam- és kormányfő vesz részt személyesen.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×